Νορβηγία: Επίθεση τοξοβόλου στην πόλη Κόνγκσμπεργκ – Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί, «ανοιχτό» το σενάριο τρομοκρατίας

Πολλοί οι τραυματίες – Ο δράστης έχει συλληφθεί – Τα νορβηγικά ΜΜΕ τον κατονομάζουν ως Reiner Winklarson, ο οποίος είχε «ανεβάσει» στο YouTube βίντεο με τις… ικανότητές του στην τοξοβολία λίγες ημέρες νωρίτερα – «Έδρασε μόνος του» δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας – Ξύπνησαν μνήμες από την επίθεση στις 22 Ιουλίου 2011, όταν ο Μπρέιβικ σκότωσε 77 ανθρώπους

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν από έναν άνδρα που χρησιμοποιώντας ένα τόξο και βέλη εξαπέλυσε σήμερα επιθέσεις στη νορβηγική πόλη Κόνγκσμπεργκ.

Ο φερόμενος δράστης συνελήφθη τόνισε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας. Οι αρχές θεωρούν ότι ο δράστης ενήργησε μόνος του.

Όπως μεταδίδουν νορβηγικά Μέσα, ο φερόμενος ως δράστης είναι ο Reiner Winklarson, ο οποίος μάλιστα είχε προαναγγείλει την πράξη του, ανεβάζοντας πριν από λίγες ημέρες βίντεο στο YouTube με τις ικανότητές του. Δείτε φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη:

norway1
norway2
norway3

Ο αρχηγός της νορβηγικής αστυνομίας δήλωσε ότι ο άνδρας «έδρασε μόνος του». Ωστόσο, η νορβηγική αστυνομία δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, ούτε του τρομοκρατικού χτυπήματος, καθώς η έρευνα για τα κίνητρα του δράστη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης έδρασε μέσα σε σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Coop Extra, το οποίο βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης Κόνγκσμπεργκ. Ο εκπρόσωπος του σούπερ μάρκετ επιβεβαίωσε ότι η επίθεση ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις; του καταστήματος και πρόσθεσε ότι όλοι οι υπάλληλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τα νορβηγικά ΜΜΕ, η σύλληψη του «τοξοβόλου» ήταν επεισοδιακή, καθώς διέφυγε από το σημείο και οι αστυνομικοί τον αναζήτησαν σε διάφορες περιοχές της πόλης, πριν τον εντοπίσουν και προχωρήσουν στη σύλληψή του.

Τα κίνητρα της επίθεσης, η οποία σημειώθηκε σε διαφορετικές τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης, η οποία έχει 28.000 κατοίκους, παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα.

Αστυνομία: Δεν αποκλείουμε τρομοκρατική ενέργεια

Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε αργά το βράδυ ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η επίθεση ήταν τρομοκρατική ενέργεια.

«Με δεδομένο όπως εξελίσσονται τα γεγονότα, είναι φυσικό να διερευνηθεί εάν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, Έιβιν Ος.

«Ο άνδρας που συνελήφθη δεν έχει ανακριθεί και είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσουμε τα κίνητρά του».

Η αστυνομία δεν αναφέρθηκε σε αριθμό θυμάτων, ούτε στην κατάσταση της υγείας των τραυματιών.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NRK, επικαλούμενος πηγές, έκανε λόγο για τουλάχιστον 4 νεκρούς στις επιθέσεις.

Οι τραυματίες της επίθεσης έχουν διακομιστεί σε νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας τους παραμένει άγνωστη.

245367912_242656344508446_6738580611127616971_n

 

norvigia333
Norway1
Norway2
Norway33
Norway44

Η αστυνομία δεν έχει δώσει τα στοιχεία του υπόπτου, λέγοντας μόνο ότι πρόκειται για έναν άνδρα που οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα στην κοντινή πόλη Ντράμεν.

«Δεν υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για τον εντοπισμό άλλων ανθρώπων», δήλωσε επίσης ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Έιβιν Ος.

https://twitter.com/PSFAERO/status/1448366201495818243?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1448366201495818243%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1170984%2Fnorvigia-polloi-nekroi-kai-traumaties-se-epitheseis-stin-poli-kongseberg%2F

Ξύπνησαν μνήμες από την επίθεση Μπρέιβικ με τους 77 νεκρούς

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NRK στον ιστότοπό του ανήρτησε μια φωτογραφία που έστειλε αυτόπτης μάρτυρας και δείχνει ένα μαύρο βέλος σφηνωμένο σε έναν τοίχο.

Στο παρελθόν, η Νορβηγία, μια παραδοσιακά φιλήσυχη χώρα, έχει γίνει στόχος ακροδεξιών επιθέσεων.

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκότωσε 77 ανθρώπους με βομβιστική επίθεση κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, προτού ανοίξει πυρ εναντίον μιας θερινής κατασκήνωσης της Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος (AUF) στο νησί Ουτόγια.

Τον Αύγουστο του 2019, ο Φίλιπ Μανσάους πυροβόλησε εναντίον ενός τεμένους κοντά στο Όσλο, προτού ακινητοποιηθεί από τους πιστούς του τεμένους, χωρίς να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Στο παρελθόν ο ίδιος είχε πυροβολήσει με φυλετικά κίνητρα την θετή αδελφή του, γεννημένη στην Ασία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.