Η Τουρκία θα αγοράσει ρωσικά μαχητικά και παίζει τα προσχήματα

Η Τουρκία μπορεί να εκσυγχρονίσει τα μαχητικά της F-16 ή να αγοράσει νέα F-16 αξιοποιώντας τα 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια που έχει πληρώσει για το πρόγραμμα F-35 στις ΗΠΑ, ή να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις στην παγκόσμια αγορά, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Milliyet.

Είναι σαφές ότι το τουρκικό καθεστώς «παίζει» με την ιδέα αγοράς ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και μάλιστα ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με τους S-400, που αρχικά ζήτησαν προσχηματικά Patriot από την Αμερική και όταν δεν τους πήραν αγόρασαν το ρωσικό σύστημα.

Βεβαίως εδώ πρέπει να τεθεί ευθέως ένα ζήτημα και να απαντηθεί: Μπορεί η Τουρκία να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Δύσης εάν μετά τους S-400 αποκτήσει και ρωσικά μαχητικά;

Παράλληλα, η Τουρκία με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας επαναλαμβάνει τα περί «υπεράσπισης της Γαλάζιας Πατρίδας», όπως έγραψε το Militaire.gr δημοσιεύοντας και τους χάρτες των Τούρκων.

Ο Καλίν απαντά στις άκρως επιπόλαιες και γι΄ αυτό επικίνδυνες «αναλύσεις» που ακούγονται στην Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες ο Ερντογάν απλά «παζαρεύει» μία συνάντηση με τον Μπάϊντεν, «εκβιάζοντας» με αγορές ακόμη και από τη Ρωσία.

Δεν φαίνεται να ‘ναι τόσο απλά τα πράγματα και καλό θα ΄ναι οι «επιπόλαιοι» των Αθηνών να σοβαρευτούν.

Ο Καλίν απέρριψε την κριτική για τον εκσυγχρονισμό των F-16, λέγοντας ότι τα αεροσκάφη αυτά είναι αυτή τη στιγμή η ραχοκοκαλιά της τουρκικής αεροπορικής δύναμης και του ΝΑΤΟ.

Δεν μας είπε όμως πόσα πετάνε από αυτή τη ραχοκοκαλιά. Γνωστές τουρκικές φούσκες. Πόσα πετάνε κ. Καλίν; 30; 40; 50; Πόσα;

Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 από την Lockheed Martin αλλά «αποβλήθηκε» από το πρόγραμμα το 2019 αφού απέκτησε τους S-400.

Η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και να εκσυγχρονίσει 80 F-16 της.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνει ή σχολιάζει τις προτεινόμενες πωλήσεις, έως ότου αυτές κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters, το αίτημα για τα αεροσκάφη πιθανότατα θα δυσκολευτεί να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο, όπου το κλίμα για την Τουρκία έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αγοράς των S-400 από την Άγκυρα και της προβληματικής πορείας της στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αγορά των S-400 από την Άγκυρα προκάλεσε επίσης κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Τον Δεκέμβριο του 2020 η Ουάσιγκτον έθεσε στη μαύρη λίστα τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, τον επικεφαλής της, Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους τρεις αξιωματούχους.

Έκτοτε, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία να μην αγοράσει άλλα ρωσικά όπλα.

Αλλά την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να σχεδιάζει αγορά δεύτερης παρτίδας S-400 από τη Ρωσία, μια κίνηση που θα μπορούσε να εμβαθύνει τη ρήξη με την Ουάσιγκτον.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.