Βορειοκορεάτης αξιωματούχος αυτομόλησε και κάνει αποκαλύψεις για συμβόλαια θανάτου και εμπόριο ναρκωτικών

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μου έδωσε εντολή να δολοφονήσω υψηλόβαθμο στέλεχος»

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τα όσα συμβαίνουν στην Βόρεια Κορέα έκανε ένα πρώην ανώτερο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της Πιονγιάνγκ που αυτομόλησε στη Σεούλ εδώ και επτά χρόνια, καθώς αναφέρθηκε σε συμβόλαια θανάτου, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, αλλά και κυβερνοεπιθέσεις. 

Το BBC διευκρινίζει ότι δεν μπόρεσε να διασταυρώσει από ανεξάρτητες πηγές τις δηλώσεις του ανώτερου συνταγματάρχη “Κιμ Κουκ-σονγκ”, αλλά επαλήθευσε την ταυτότητά του και -όπου κατέστη δυνατό – βρήκε στοιχεία που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του. Στη συνέντευξη-ποταμό ο Κιμ αποκάλυψε πώς η ηγεσία της Βόρειας Κορέας προσπαθούσε με κάθε δυνατό τρόπο – από τη διακίνηση ναρκωτικών μέχρι το εμπόριο όπλων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική – να εξασφαλίζει πηγές προσόδων. Μίλησε για τη στρατηγική πίσω από τη λήψη αποφάσεων στην Πιονγιάνγκ, για τις επιθέσεις του καθεστώτος στο νότιο γείτονα, για τα δίκτυα κατασκοπείας και κυβερνοπειρατών της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ χαρακτήρισε τον εαυτό ως έναν από τους «πιο κόκκινους από τους κόκκινους», έναν αφοσιωμένο κομμουνιστή υπηρέτη του καθεστώτος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι τα αξιώματα και η αφοσίωση δεν αποτελούν εγγύηση προσωπικής ασφάλειας για κανέναν στη Βόρεια Κορέα. Ο ίδιος εγκατέλειψε την πατρίδα του προ επταετίας φοβούμενος για τη ζωή του κι έκτοτε ζει στη Σεούλ και εργάζεται για τις νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες.

Τα συμβόλαια θανάτου

Όπως ο ίδιος υποστήριξε, σχεδίασε προσωπικά κατ’ εντολή του Κιμ Γιονγκ Ουν τη δολοφονία ενός πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, που αυτομόλησε στο Νότο το 1997.

«Συγκροτήθηκε μια “τρομοκρατική ομάδα” με αποστολή να σκοτώσει μυστικά τον Χουάνγκ Γιανγκ-γιοπ. Εγώ προσωπικά την κατηύθυνα», είπε. Αλλά η δολοφονική απόπειρα το 2009 απέτυχε, ενώ συνελήφθησαν και κρατούντα ακόμη σε φυλακή στη Νότια Κορέα δύο λοχαγοί που μετείχαν σε αυτήν. «Στη Βόρεια Κορέα η τρομοκρατία είναι πολιτικό εργαλείο, που προστατεύει το κύρος του Κιμ Γιονγκ-ιλ και του Κιμ Γιονγκ-ουν. (Η συγκεκριμένη απόπειρα ) ήταν ένα δώρο που αποδείκνυε την αφοσίωση του διαδόχου σε έναν σπουδαίο ηγέτη», λέει ο Κιμ.

Έναν χρόνο αργότερα, το 2010, βυθίστηκε το νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο Cheonan από τορπίλη με αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους 46 άτομα. Η Πιονγιάνγκ αρνήθηκε τότε κάθε ανάμειξη. Αλλά το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου έπεσαν βροχή οι βορειοκορεατικές οβίδες στο νοτιοκορεατικό νησί Yeonpyeong και σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και δύο άμαχοι.

Έγινε πολλή κουβέντα τότε ποιος έδωσε τη σχετική διαταγή γι’ αυτή την επίθεση. Ο Κιμ λέει ότι δεν ενεπλάκη «άμεσα στις επιχειρήσεις στο Cheonan ή στο νησί», αλλά «δεν ήταν μυστικό για τους αξιωματικούς του βορειοκορεατικού καθεστώτος, αλλά αντίθετα ήταν λόγος για να καυχιούνται». Αυτού του είδους οι «στρατιωτικές δουλειές» σχεδιάζονταν και υλοποιούνταν κατ’ εντολήν του Κιμ Γιονγκ Ουν, λέει.

Η στρατιά των Βορειοκορεατών χάκερς

Όπως αποκάλυψε ο Κιμ, ο εκλιπών δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε διατάξει τη δεκαετία του 1980 να εκπαιδευτούν νέοι συνεργάτες «για να προετοιμαστούν για τον κυβερνοπόλεμο».

Έτσι κάθε χρόνο στρατολογούνταν πολλά υποσχόμενοι φοιτητές από τα πανεπιστήμια της χώρας. «Το πανεπιστήμιο Μόρανμπονγκ επέλεγε τους πιο έξυπνους φοιτητές από όλη τη χώρα και τους περνούσε από εξαετή ειδική εκπαίδευση», είπε εξηγώντας ότι η μονάδα αυτή στην πατρίδα του είναι γνωστή ως Γραφείο Διασύνδεσης 414, ή με το προσωνύμιο «Κέντρο πληροφοριών του Κιμ Γιονγκ-ουν».

Ναρκωτικά και όπλα για δολάρια

Τη δεκαετία του 1990 ο Κιμ είχε λάβει εντολές να προετοιμάσει για λογαριασμό του Ανώτατου Ηγέτη της Βόρειας Κορέας «επαναστατικά μέσα», που περιλάμβαναν κατά την άποψη του το εμπόριο ναρκωτικών.

«Όταν μου ανατέθηκε η αποστολή αυτή, κουβάλησε τρία άτομα από το εξωτερικό στη Βόρεια Κορεά, έστησε στο κέντρο εκπαίδευσης του Γραφείου Συνδέσμου 715 του Εργατικού Κόμματος μια βάση παραγωγής κι αρχίσαμε την παραγωγή ναρκωτικών», είπε στη συνέντευξη. Τα δολάρια που αποκόμιζε από το εμπόριο κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης κατέληγαν στον Κιμ Γιονγκ Ιλ. «Για να καταλάβετε, όλα τα χρήματα στη Βόρεια Κορέα ανήκουν στον ηγέτη της. Με αυτά τα λεφτά έφτιαχνε βίλες, αγόραζε αυτοκίνητα, φαγητό, ρούχα και πολυτέλειες».

Ο Κιμ αποκάλυψε ακόμη ότι το καθεστώς της Πιονγιάνγκ πουλούσε παράνομα όπλα μεταξύ άλλων στο Ιράν και χώρες που σπαράσσονταν από εμφυλίους πολέμους.

Αυτομόλησε για να σώσει τη ζωή του

Την απόφαση να διαφύγει στο εξωτερικό την έλαβε ο Κιμ όταν ο νυν δικτάτορας της Βόρειας Κορέας αποφάσισε να στείλει στο εκτελεστικό απόσπασμα τον θείο του, Γιανγκ Σονγκ-τάεκ. Έτσι πήρε την οικογένειά του και αυτομόλησαν στη Νότια Κορεά.

Στο ερώτημα γιατί ειδικά τώρα αποφάσισε να προβεί σε αποκαλύψεις για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ο πρώην ανώτερης συνταγματάρχης απάντησε: «Είναι η μοναδική αποστολή που μπορώ να φέρω σε πέρας. Από δω και πέρα θα βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ να λυτρωθούν τα αδέλφια μου στο Βορρά από τα νύχια της δικτατορίας και να πάρουν μια γεύση αληθινής ελευθερίας. Η πολιτική κοινωνία της Βόρειας Κορέας, η κρίση της, οι διαδικασίες σκέψης της – όλα ακολουθούν την πεποίθηση της απόλυτης υπακοής στον Ανώτατο Ηγέτη», λέει. Μια τέτοια «πιστή καρδιά» προκύπτει από γενιά σε γενιά (…) Πάνε χρόνια που έφυγα από κει, αλλά η Βόρεια Κορέα δεν άλλαξε ούτε κατά 0,01%».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.