Σεμπάστιαν Κουρτς: Η αποκαθήλωση του καγκελάριου της Αυστρίας

Αντιμέτωπος με μια νέα δικαστική περιπέτεια βρίσκεται ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, καθώς τέθηκε ξαφνικά στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά. Ειδικότερα, τον βαρύνουν υποψίες ότι στο παρελθόν χρησιμοποίησε δημόσια κονδύλια για να εξασφαλίσει ευνοϊκή κάλυψη από ΜΜΕ.

Μάλιστα, η εν λόγω εξέλιξη έρχεται λίγο καιρό μετά την εμπλοκή του ονόματός του σε έρευνα για άλλο σκάνδαλο διαφθοράς, με τυχερά παιχνίδια.

Από την πλευρά τους οι υπουργοί της αυστριακής κυβέρνησης που προέρχονται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) διαμήνυσαν ότι θα παραιτηθούν, σε περίπτωση που ο Κουρτς εκδιωχθεί από την πρωθυπουργία της χώρας. Την ίδια στιγμή, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την παραίτησή του, όμως δεν επιθυμούν όλα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο ίδιος πάντως ο 35χρονος καγκελάριος, ο οποίος συμμετείχε χθες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Σλοβενία, τόνισε, σε δήλωσή του, που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως «πρόκειται για κατηγορίες εντελώς κατασκευασμένες, καθώς ορισμένα αποσπάσματα από γραπτά μηνύματα SMS αποσπάστηκαν από το πλαίσιό τους ή παραμορφώθηκαν και στήθηκε ποινική υπόθεση γύρω από αυτά. Είμαι πεπεισμένος ότι οι κατηγορίες αυτές πολύ σύντομα θα καταπέσουν».

σεμπάστιαν κουρτς αυστρία

Politico: Από παιδί-θαύμα της πολιτικής σε αδίστακτο χειριστή

Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι για τον αλλοτινό πολλά υποσχόμενο νέο πολιτικό της Αυστρίας, αφού είχε πείσει ένα αρκετά υψηλό ποσοστό των πολιτών ότι διέθετε ό,τι ακριβώς είχαν ανάγκη, έτσι ώστε να δουν τη χώρα τους να προοδεύει.

O Σεμπάστιαν Κουρτς, έγινε Καγκελάριος της Αυστρίας στα 31 του χρόνια, προθώντας ένα προφίλ που είχε ως στόχο να του εξασφαλίσει μια στρατηγική θέση στο πολιτικό σκηνικό, η οποία θα διαρκούσε για πολλά χρόνια. Επένδυσε στην προεκλογική του καμπάνια καλλιεργώντας το προφίλ ότι τάχα ήταν διαφορετικός δίνοντας την υπόσχεση ότι θα προβεί σε ριζικές αλλαγές στους κόλπους της πολιτικής σκηνής της χώρας.

Πώς, όμως το ίδιο πρόσωπο έφτασε να χαρακτηρίζεται από δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Politico, ως «παιδί-θαύμα της πολιτικής» σε «απατεώνα»;

Σεμπάστιαν Κουρτς: Κατηγορίες για κατάκτηση εξουσίας με εξασφάλιση ψευδών δημοσκοπήσεων και δωροδοκίες

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Zackzack, μια πλατφόρμα που διευθύνεται από τον πρώην ηγέτη των Πρασίνων και πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Πέτερ Πιλτς, ο καγκελάριος εξαγόρασε την άνοδό του στην εξουσία με δωροδοκίες από μια αυστριακή εταιρεία μέσων ενημέρωσης. Η εκστρατεία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016, όταν, ήδη ως Υπουργός Εξωτερικών, ο Κουρτς κοιτούσε με φιλοδοξία την Καγκελαρία. Η Εισαγγελία υποψιάζεται ότι ο νεαρός υπουργός εξασφάλισε, μετά την πληρωμή, εκδοτικά υπέρ του, σχόλια που υποστηρίζονταν και από ψευδείς δημοσκοπήσεις.

Οι πληροφορίες που συνελέγησαν, έκαναν λόγο για «συμφωνίες διαφήμισης και συνεργασίας μέσων ενημέρωσης συνολικού όγκου» περίπου 1,3 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια προήλθαν από το δημόσιο ταμείο και με την έγκριση του τότε Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, Τόμας Σμιντ. Αυτό οδηγεί τους ανακριτές να πιστεύουν ότι το υπουργείο Οικονομικών διέθεσε χρήματα για τις δημοσκοπήσεις που, κατά τη γνώμη του εισαγγελέα, «είχαν αποκλειστικά κίνητρα για την πολιτική πρόοδο του κόμματος».

Ο Κουρτς κέρδισε τις εκλογές του 2017 εναντίον του απελπιστικά κατώτερου ηγέτη του κόμματος PVP, Ράινχολντ Μίτερλεχνερ, και τον Δεκέμβριο του 2017 έγινε καγκελάριος ενός συνασπισμού ÖVP και του δεξιού FPÖ. Η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της εταιρείας μέσων ενημέρωσης, ωστόσο, συνεχίστηκε.

Από την πλευρά τους, η PVP και ο όμιλος Austria, ο μεγαλύτερος στη χώρα, αρνήθηκαν κατηγορηματικά τους εν λόγω ισχυρισμούς.

Γεγονός πάντως είναι ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς και οι συντηρητικοί έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη όταν υπήρχε προοπτική νίκης. Έτσι στον προεκλογικό αγώνα το 2017 δαπάνησαν 13 εκατομμύρια ενώ υπήρχε πλαφόν 7 εκατομμυρίων στο κόστος του προεκλογικού αγώνα. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει και το 2013, όταν και πάλι το OVP είχε ξοδέψει περισσότερα απ΄ ότι προβλέπονταν.

Πέτερ Φιλτςμάιερ: Ο Κουρτς γνωρίζει πολύ καλά ότι αν παραιτηθεί δεν υπάρχει επιστροφή

Οι εισαγγελικές έρευνες σε βάρος του Σεμπάστιαν Κουρτς αποτελούν χωρίς αμφιβολία πρόκληση για την Αυστρία. Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Πέτερ Φιλτσμάιερ -όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle- η ενδεχόμενη ενοχή του καγκελάριου θα απασχολεί για αρκετά χρόνια τις δημόσιες συζητήσεις.

Επιπρόσθετα, είναι απολύτως λογικό για τον Σεμπάστιαν Κουρτς να απορρίπτει προς το παρόν μια παραίτηση παρά το αρνητικό κλίμα εναντίον του. Ο λόγος; Επειδή κατά τον Φιλτςμάιερ, ο καγκελάριος της Αυστρίας «γνωρίζει πολύ καλά ότι αν κάνει αυτό το βήμα δεν υπάρχει πια επιστροφή…».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.