Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Νέα προκλητική επίθεση κατά της Ελλάδας

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για προκλητική ενέργεια αναφερόμενος στο επεισόδιο ανοικτά της Κρήτης, τονίζοντας πως η Ελλάδα επιχείρησε να στείλει πλοία της στα τουρκικά ύδατα. Έκανε, μάλιστα, λόγο για προκλητικές κινήσεις εκ μέρους της Ελλάδας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Παράλληλα, χαρακτήρισε προκλητική και την πρόθεση της Λευκωσίας να προχωρήσει μετά τον Οκτώβριο σε γεωτρήσεις νοτίως της Κύπρου στην οποία, όπως είπε, η Τουρκία έδωσε την απάντησή της.

Ζήτησε, ακόμη, ίσο μερίδιο για τους Τουρκοκυπρίους που είναι το 18% του πληθυσμού, απειλώντας ότι η Τουρκία θα αναλάβει περαιτέρω δράση αν τυχόν θιγούν δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, είχε στείλει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι “η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά και δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες”, καταγγέλλοντας τη στάση της Άγκυρας λίγο πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών, που θα λάβουν χώρα μεθαύριο.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά ότι “είναι απαράδεκτο που η Τουρκία με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών πριν καν λάβουν χώρα”.

Απαντώντας στις τελευταίες εμπρηστικές δηλώσεις από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων αλλά και στην επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπρόσωπου στα Ηνωμένα Έθνη, αναφορικά με το καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι “η τουρκική διαμαρτυρία συνιστά παράδειγμα οξύμωρου.
Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την στρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια η Τουρκία έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου”.

Νίκος Δένδιας - Νίκος Χριστοδουλίδης

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ

“Ζητώ από την Τουρκία να απόσχει από έκνομες πράξεις”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξαγγελίες της Άγκυρας για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, υπογράμμισε πως για το θέμα αυτό υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συμπλήρωσε: “Εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή από την πλευρά της Τουρκίας, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.