Έλλειψη καυσίμων στη Βρετανία – Αναλαμβάνει ο στρατός τον ανεφοδιασμό πρατηρίων

Σχέδιο με βάση το οποίο τα πρατήρια καυσίμων της χώρας τα οποία παρουσιάζουν έλλειψη σε βενζίνη και ντίζελ πιθανόν να ανεφοδιαστούν άμεσα από τις ένοπλες δυνάμεις εξετάζει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ώρα που οι αγορές πανικού έχουν οδηγήσει το ένα τρίτο των 1.200 πρατηρίων της BP στη χώρα να έχουν «ξεμείνει» από τα βασικά προϊόντα τα οποία πωλούν και να αδυνατούν να προμηθεύσουν τους πολίτες.

Την είδηση μετέδωσε ο ιστότοπος του βρετανικού Guardian, την ίδια ώρα που η βρετανική κυβέρνηση αίρει προσωρινά την ισχύ των αντιμονοπωλιακών κανονισμών, επιτρέποντας στις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου να έλθουν σε επαφή και να συντονιστούν προκειμένου να εξασφαλίσουν την τροφοδοσία των πρατηρίων με καύσιμα.

Ο υπουργός Επιχειρηματικής Δραστηριότητας της Βρετανίας Κουάσι Κουαρτένγκ ανέφερε ότι η άρση των αντιμονοπωλιακών κανονισμών θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εργαστεί εποικοδομητικά με τους παραγωγούς καυσίμων, τους προμηθευτές, τους μεταφορείς και τους λιανοπωλητές προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την διαταραχή στην αγορά.

«Πρόκειται για πρόβλημα στις αλυσίδες εφοδιασμού και όχι για έλλειψη αποθεμάτων καυσίμων», ξεκαθάρισε.

Εκπρόσωποι του κλάδου της ενέργειας ξεκαθάρισαν από την πλευρά τους με δήλωσή τους ότι οι ελλείψεις που παρουσιάζονται έχουν να κάνουν με τις πρόσφατες αγορές πανικού από πλευράς των πολιτών και όχι με μια πανεθνική μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων καυσίμων.

Νωρίτερα, η BP, δεύτερος μεγαλύτερος πωλητής καυσίμων στη λιανική στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι το ένα τρίτο των πρατηρίων της στη χώρα έχει «ξεμείνει» από τα βασικά καύσιμα τα οποία πωλεί, μετά από ημέρες «αγορών πανικού» από τους καταναλωτές στη χώρα.

«Με την έντονη ζήτηση των τελευταίων ημερών, εκτιμούμε ότι περίπου το 30% των πρατηρίων του δικτύου μας δεν διαθέτουν πλέον αποθέματα των βασικών καυσίμων που πωλούμε», ανέφερε η BP σε ανακοίνωσή της την Κυριακή.

Η εταιρεία, με έδρα το Λονδίνο, αναφέρει ότι η πλειονότητα των 1.200 σημείων εξυπηρετήσής της στο Η.Β. συνεχίζει να διαθέτει καύσιμα και να εξυπηρετεί το κοινό.

Η έλλειψη οδηγών φορτηγών οχημάτων, απότοκο σε μεγάλο βαθμό της εξόδου του Η.Β. από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό βρετανικών σούπερ μάρκετ σε ελλείψεις στα ράφια και άρχισε να πλήττει και τους σταθμούς ανεφοδιασμού των καταναλωτών με καύσιμα για τα οχήματά τους την περασμένη εβδομάδα.

Οι BP και Exxon Mobil βρίσκονται μεταξύ των εταιρειών που έχουν αναφέρει ότι η έλλειψη οδηγών έχει επηρεάσει τη λειτουργία των πρατηρίων τους, ενώ η EG Group ανακοίνωσε ότι θέτει πλαφόν αγοράς καυσίμων στις 30 βρετανικές λίρες (στερλίνες), που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο του ρεζερβουάρ ενός μέσου αυτοκινήτου στη Βρετανία.

Η κρίση οδήγησε τον πρωθυπουργό του Η.Β. Μπόρις Τζόνσον να δεχθεί το αίτημα του κλάδου και να εκδώσει προσωρινές βίζες εργασίας σε εκατοντάδες αλλοδαπούς οδηγούς, από σήμερα μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς της χώρας.

Συγκεκριμένα, θα εκδοθούν 5.000 βίζες για οδηγούς και 5.500 για εργαζόμενους στον κλάδο της πτηνοτροφίας.

Αρμόδιοι φορείς, ωστόσο, εκτιμούν ότι η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 100.000 οδηγούς βαρέων οχημάτων για την κάλυψη των αναγκών της, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Προβλήματα λόγω αυξημένης ζήτησης καταγράφει στα πρατήριά της και η Royal Dutch Shell, η οποία επίσης χαιρέτισε τα μέτρα της κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.