Συμφωνία ΑUKUS: Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος άρχισε;

Το γεγονός που κυριάρχησε στα διεθνή media την εβδομάδα που μας πέρασε ήταν αναμφίβολα η συμφωνία ΑUKUS.

O αγγλοσαξωνικός κόσμος ενώνεται για να απαντήσει στην πρόκληση της Κίνας. Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία συμμαχούν στρατιωτικά και αναμένεται να μπουν Καναδάς και Νέα Ζηλανδία. Ιαπωνία, Ινδία και Ταιβάν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες καθώς ζουν υπό την σκιά της κινεζικής απειλής.

Με την συμφωνία αυτή η Αυστραλία αποκτά πυρηνικά υποβρύχια. Η Γαλλία μένει απέξω. Χτύπημα για την ίδια και την δημόσια εικόνα του προέδρου Μακρόν προσωπικά αλλά κάθε πόλεμος έχει και τις παράπλευρες απώλειες του.

Γιατί περί πολέμου πρόκειται. Ο Κάλρ Χάουσχόφερ, πατέρας της Γεωπολιτικής, εισήγαγε τον όρο Lebensraum(ζωτικός χώρος) για να περιγράψει την προσπάθεια των δυνατών εθνών να αποκτήσουν τα εδάφη και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που χρειάζονται. Αυτό ακριβώς κάνει η Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Ειδικά επί προεδρίας Σι Τζιπίνγκ. Στους Κινέζους δεν αρκεί η οικονομική ισχύ που η Δύση τους παραχώρησε επιτρέποντας στους δικούς της βιομηχάνους να μεταφέρουν την παραγωγή τους στην χώρα του κόκκινου δράκου, προδίδοντας την εργατική τάξη των χωρών τους.

Όχι, η Κίνα επιδιώκει την παγκόσμια κυριαρχία και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω πολεμικής αναμέτρησης. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Κίνα την επιδιώκει καθώς τα τελευταία χρόνια προβαίνει συνεχώς στην έμπρακτη αμφισβήτηση των Αμερικανών στο πεδίο του Ειρηνικού.

Για τους Αμερικανούς ο Ειρηνικός είναι ζωτικός χώρος από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Ιάπωνες πλήρωσαν την αμφισβήτηση του με δυο ατομικές βόμβες.

Οι Κινέζοι παρενοχλούν τα τελευταία χρόνια στη θάλασσα του Ειρηνικού, τα δικαιώματα χωρών δορυφόρων της Δύσης, όπως η Ιαπωνία και η Ταϊβάν. Επίσης επιδιώκουν να βρίσκονται παντού ασκώντας επιρροή με μέσο το χρήμα και την τεχνολογία.

Ακόμα και στις Αμερικάνικες εκλογές παρενέβησαν οι Κινέζοι. Όσο μαλθακός όμως κι αν είναι ο κρονόληρος γέρων, Τζο Μπαϊντεν, το βαθύ κράτος των ΗΠΑ, δεν καθεύδει.

Απάντησε με την συμφωνία ΑUKUS και αναμένονται περαιτέρω ενέργειες. Να δούμε πως θα αντιδράσει και η Κίνα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι ο Γ παγκόσμιος πόλεμος μόλις άρχισε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.