Ο Ερντογάν έβαλε φυλακή ακόμα πέντε (5) δημοσιογράφους με κατηγορίες για τρομοκρατία

Δικαστήριο στην τουρκική επαρχία της Αττάλειας καταδίκασε τρεις δημοσιογράφους για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και άλλους δύο για παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση. Ως τρομοκρατική οργάνωση εν προκειμένω εννοείται το κίνημα Γκιουλέν.

Το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης (Τούρκοι αντικαθεστωτικοί) μετέδωσε την Τρίτη ότι οι δημοσιογράφοι Τζιχάτ Ουνάλ (Cihat Ünal), Ομέρ Οζντεμίρ (Ömer Özdemir) και Σερχάτ Σεφταλί (Serhat Şeftali), που εργάζονταν στο πρακτορείο ειδήσεων «Cihan», καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση έκαστος.

Ο Οσμάν Γιακούτ (Osman Yakut), δημοσιογράφος της εφημερίδας «Zaman», και ο Ολγκούν Ματούρ (Olgun Matur), ιδιοκτήτης του ειδησεογραφικού ιστότοπου «Bizim Antalya», καταδικάστηκαν ο καθένας σε τρία χρόνια και δύο μήνες.

Πέντε άλλοι δημοσιογράφοι, οι Αλί Ορχάν (Ali Orhan), Χασάν Γιαβασλάρ (Hasan Yavaşlar), Οζκάν Μαΰντα (Özkan Mayda), Κενάν Μπας (Kenan Baş) και Ονούρ Φαζίλ Σοϋντάλ (Onur Fazıl Soydal), αθωώθηκαν από όλες τις κατηγορίες.

Η εφημερίδα «Zaman» και το πρακτορείο ειδήσεων «Cihan» ανήκαν στο Feza Media Group.

Ο δημοσιογραφικός όμιλος κατασχέθηκε από την κυβέρνηση στις 4 Μαρτίου 2016 για υποτιθέμενη σχέση με το κίνημα Γκιουλέν και στη συνέχεια μπήκε λουκέτο με έκτακτο διάταγμα που εκδόθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στοχοποιήσει τους οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν (μια ομάδα που εμπνέεται από τον Τούρκο αυτοεξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν), από τις έρευνες για διαφθορά της περιόδου 17-25 Δεκεμβρίου 2013, στις οποίες ενεπλάκη ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν, μέλη της οικογένειάς του και πρόσωπα από τον εσωτερικό του κύκλο.

Ο Ερντογάν κατήγγειλε εκείνες τις έρευνες ως «πραξικόπημα» του γκιουλενισμού και συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησής του.

Στη συνέχεια ο Τούρκος ισλαμιστής ηγέτης χαρακτήρισε το κίνημα των οπαδών του Γκιουλέν «τρομοκρατική οργάνωση» και άρχισε να καταδιώκει τα μέλη του.

Ο Ερντογάν ενέτεινε την καταστολή του κινήματος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, όταν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ως εγκέφαλο.

Ο Γκιουλέν και οι οπαδοί του αρνούνται έντονα τη συμμετοχή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα ή σε οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα.

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι συχνά στοχοποιούνται και φυλακίζονται για τις δημοσιογραφικές τους δραστηριότητες.

Η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους διώκτες επαγγελματιών δημοσιογράφων στον κόσμο και κατατάσσεται στην 153η θέση μεταξύ 180 χωρών όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Κέντρου Στοκχόλμης για την Ελευθερία «Φυλακισμένοι και καταζητούμενοι δημοσιογράφοι στην Τουρκία», 174 δημοσιογράφοι βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα στην Τουρκία και 167 καταζητούνται. Πολλοί έχουν αυτοεξοριστεί στο εξωτερικό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.