ΜΥΡΙΖΕΙ «ΑΝΟΙΞΗ» ΚΑΙ πάλι στην Τυνησία

Συντάκτης:  Γιώργος Τσιάρας

Επτά χρόνια μετά την αυτοκτονία ενός μικροπωλητή σε μια μικρή πόλη της Τυνησίας, που ως γνωστόν πυροδότησε σειρά κοσμοϊστορικών λαϊκών εξεγέρσεων που έκτοτε ομαδοποιήθηκαν υπό τον γενικό τίτλο «αραβική άνοιξη», νέες ογκώδεις και μαχητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στη μικρή βορειοαφρικανική χώρα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική λιτότητας, η οποία εξακολουθεί να καταδικάζει την πλειοψηφία του πληθυσμού σε βαθιά ανέχεια.

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, που πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα σε πολλές πόλεις της Τυνησίας, ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία, με εκατοντάδες συλλήψεις και δεκάδες τραυματίες, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον 49 χτυπημένους αστυνομικούς, ενώ δεν έλειψαν και οι λεηλασίες καταστημάτων, ιδίως στα υποβαθμισμένα προάστια της Τύνιδας.

Η ένταση των συγκρούσεων ήταν τέτοια ώστε η κυβέρνηση διέταξε την ανάπτυξη και στρατιωτικών μονάδων για την επιβολή της τάξης, ιδίως στη μικρή πόλη Τεμπουρμπά, 30 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, όπου εκατοντάδες εξαγριωμένοι νεαροί «τα έσπασαν» μετά την κηδεία ενός 45χρονου άνδρα που σκοτώθηκε την προηγουμένη από αστυνομικά πυρά. Σοβαρές ταραχές ξέσπασαν όμως και στην Γκάφσα, την Κασερίν, αλλά και τη Σίντι Μπουζίντ, την πάμφτωχη επαρχιακή πόλη από όπου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010 η «αραβική άνοιξη».

Η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του 41χρονου πρωθυπουργού Γιούσεφ Σαχέντ –του έβδομου κατά σειρά που αναλαμβάνει καθήκοντα σε έξι χρόνια– απέδωσε τα επεισόδια σε «ταραξίες και πλιατσικολόγους», αλλά η πραγματικότητα είναι πως όπως και σε πολλές ακόμη χώρες του αραβικού κόσμου η λαϊκή οργή και οι εξεγερσιακές διαθέσεις των απεγνωσμένων νέων εντείνονται ξανά, καθώς οι κυβερνώντες κάθε άλλο παρά πήραν κάποιο μάθημα από τα πολύνεκρα γεγονότα του 2011.

Στην Τυνησία, για παράδειγμα, τη νέα εξέγερση πυροδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση του ΦΠΑ σε πολλές κατηγορίες βασικών προϊόντων και υπηρεσιών, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου στο πλαίσιο νέας δέσμης μέτρων λιτότητας.

Και η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο εκρηκτική, καθώς τον ερχόμενο Μάιο πρόκειται να διεξαχθούν οι πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές μετά την εξέγερση, οι οποίες έχουν αναβληθεί επανειλημμένα, με διάφορες έωλες δικαιολογίες..

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.