ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΑ σύνορα με το Μεξικό UPD

Με δακρυγόνα και συλλήψεις απάντησαν οι Αμερικανοί συνοριοφύλακες στην προσπάθεια εκατοντάδων μεταναστών από την Κεντρική Αμερική να μπουν στις ΗΠΑ από τα σύνορα με το Μεξικό, κοντά στην Τιχουάνα.

Περίπου 500 μετανάστες, που κινδυνεύουν με απέλαση, μεταξύ των οποίων οικογένειες με μικρά παιδιά, προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικό έδαφος περνώντας τα σύνορα μεταξύ της Τιχουάνα και του Σαν Ντιέγκο. Συμμετείχαν σε διαδήλωση των μεταναστών που βρίσκονται στον καταυλισμό της Τιχουάνα.

Η πορεία ήταν ειρηνική, ενώ τα συνθήματα που ακούγονταν ήταν «Δεν είμαστε εγκληματίες, είμαστε σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι».

Ωστόσο, κάποια στιγμή έσπασαν την αλυσίδα ασφαλείας των αστυνομικών δυνάμεων και μια μεγάλη από τους μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα, είπε προσπαθώντας να ρίξουν τον φράκτη είτε περνώντας πάνω από αυτόν, όπου τους περίμεναν Αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι τους απώθησαν με κλομπ και τους «ψέκασαν» με δακρυγόνα, αναγκάζοντάς τους να γυρίσουν πίσω. Οι ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων που βρίσκονται στην περιοχή περιγράφουν εικόνες μικρών παιδιών να πνίγονται από τα δακρυγόνα και τους γονείς τους να μην μπορούν να τα βοηθήσουν να αναπνεύσουν.

Δακρυγόνα εναντίον παιδιών στα σύνορα με το Μεξικό AP Photo/Ramon Espinosa

Εξαιτίας του γεγονότος, οι ΗΠΑ έκλεισαν τα σύνορα για να μην περνάει κανείς ούτε από τα τελωνεία, προκαλώντας ουρές χιλιομέτρων και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ρόντνεϊ Σκοτ, ένας αξιωματικός της συνοριοφυλακής, 42 μετανάστες συνελήφθησαν από την αμερικανική πλευρά των συνόρων με το Μεξικό, καθώς επιχειρούσαν να περάσουν στις ΗΠΑ.

«Σαράντα δύο άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα και συνελήφθησαν. Και, για είμαι ειλικρινής, πολλοί (άλλοι) κατάφεραν να διασχίσουν τα σύνορα (χωρίς να συλληφθούν)» δήλωσε στο CNN.

«Αυτή τη στιγμή κατασκευάζουμε ένα νέο συνοριακό τείχος όμως δεν έχει τελειώσει. Ορισμένα τμήματα, που δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, έχουν γίνει από μεταλλικά υλικά που οι στρατιωτικοί μας έδωσαν» σημείωσε ο Σκοτ.

«Θα απελαθούν»

Η μεξικανική κυβέρνηση, σε πλήρη σύμπνοια με την αμερικανική που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει τα καραβάνια των μεταναστών να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απελάσει τους 500 ανθρώπους που επιχείρησαν «βίαια και παράνομα» να περάσουν τα σύνορα.

Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού;

Στην Τιχουάνα, όπου έχουν κατασκηνώσει περίπου 5.000 μετανάστες, οι εντάσεις γίνονται διαρκώς μεγαλύτερες. Οι άνθρωποι αυτοί, που προέρχονται από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, όπου η Ονδούρα, η Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ, περιμένουν εκεί με την ελπίδα να τους επιτραπεί να κάνουν αίτηση ασύλου, ωστόσο δεν γίνονται περισσότερες από 100 την ημέρα.

Δακρυγόνα εναντίον παιδιών στα σύνορα με το Μεξικό AP Photo/Ramon Espinosa

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση του Μεξικού, που θα αναλάβει τον Ιανουάριο, να κρατήσει τους αιτούντες άσυλο σε μεξικανικό έδαφος. Το Μεξικό δεν το επιβεβαιώνει.

Πάντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που στήριξε σχεδόν όλη την προεκλογική του εκστρατεία για τις ενδιάμεσε εκλογές στο μεταναστευτικό, την Κυριακή μέσω Twitter είπε ότι «θα ήταν πολύ ΕΞΥΠΝΟ για το Μεξικό να σταματάει τα καραβάνια πολύ πρν φτάσουν στα σύνορά μας, ή ακόμη καλύτερα θα ήταν οι χώρες προέλευσης να μην επιτρέπουν καν τη δημιουργία τους. (Δεν θα ανεχθούμε άλλο να πετάνε ανθρώπους στις ΗΠΑ).

 

Και επανήλθε το πρωί της Δευτέρας, με την απειλή ότι θα κλείσουν τα σύνορα, λέγοντας ότι το Μεξικό θα πρέπει να στείλει τους μετανάστες που κουνάνε τις σημαίες στις χώρες, πολλοί από αυτούς είναι ψυχροί εγκληματίες. Ας το κάνουν με αεροπλάνα, με λεωφορεία, με όποιον τρόπο θέλουν, αλλά δεν θα έρθουν στις ΗΠΑ. Θα κλείσουμε τα σύνορα αν χρειαστεί. Το Κογκρέσο πρέπει να δώσει λεφτά για το Τείχος!».

Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.