Τα πραγματικά μαθήματα από την 11η Σεπτεμβρίου (9/11)…

Πριν από είκοσι χρόνια, η Αμερική ξεκίνησε να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια τάξη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Σήμερα είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι, η εξωτερική πολιτική της εγκαταλείφθηκε σε έναν διάδρομο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λέει ότι η έξοδος από το Αφγανιστάν «τελειώνει μια εποχή» μακρινών πολέμων, αλλά έχει αφήσει τους συμμάχους της Αμερικής να στεναχωρηθούν και τους εχθρούς της να είναι χαρούμενοι. Οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν κουραστεί από όλα: περίπου τα δύο τρίτα λένε ότι ο πόλεμος δεν άξιζε τον κόπο. Ωστόσο, η εθνική διάθεση κόπωσης και απάθειας είναι ένας κακός οδηγός για τον μελλοντικό ρόλο της Αμερικής στον κόσμο. Οι δυνατότητές της παραμένουν τρομερές και η στρατηγική του μπορεί να επαναληφθεί για τον 21ο αιώνα, με την προϋπόθεση ότι αντλούνται τα σωστά μαθήματα από την εποχή μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Η δολοφονία 3.000 ανθρώπων σε αμερικανικό έδαφος προκάλεσε μια αντίδραση που ανέδειξε τη « μονοπολική στιγμή » της Αμερικής. Για λίγο, φάνηκε να έχει αδιαμφισβήτητη δύναμη. Ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι ο κόσμος ήταν είτε με την Αμερική είτε εναντίον της. Το ΝΑΤΟ είπε ότι η επίθεση στους δίδυμους πύργους ήταν επίθεση σε όλα τα μέλη του. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε για ρωσική στρατιωτική συνεργασία. Η Κοντολίζα Ράις, τότε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, χαρακτήρισε αυτό το πραγματικό τέλος του ψυχρού πολέμου. Η ευκολία με την οποία οι αμερικανικές δυνάμεις συνέτριψαν τους Ταλιμπάν φάνηκε να προάγει ένα νέο είδος πολέμου : 63 ημέρες μετά τις 11 Σεπτεμβρίου, η Καμπούλ έπεσε. Έκτοτε υπήρξαν διαρκή επιτεύγματα. Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχουν βελτιωθεί: ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός και καμία επίμονη επίθεση κατά της Αμερικής δεν έχει επιτύχει. Το Κάτω Μανχάταν έχει ξαναχτιστεί με στιλ .

Αλλά ως επί το πλείστον η κληρονομιά της απάντησης στην 11η Σεπτεμβρίου ήταν πικρή. Η αποστολή για τη συντριβή της Αλ Κάιντα μετατράπηκε σε επιθυμία για αλλαγή καθεστώτος και οικοδόμηση έθνους, που απέδωσε μη πειστικά αποτελέσματα στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, με τεράστιο ανθρώπινο και δημοσιονομικό κόστος. Η αρχική, απατηλή, αίσθηση σαφήνειας για το πότε πρέπει να επέμβει στρατιωτικά έσβησε σε αναποφασιστικότητα, για παράδειγμα σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από τη Συρία το 2013. Στις ΗΠΑ, το πνεύμα της ενότητας εξατμίστηκε γρήγορα και οι τοξικές διαιρέσεις της Αμερικής χλεύασαν τον ισχυρισμό της για ανώτερη μορφή διακυβέρνησης. Η Μέση Ανατολή ήταν μια απόσπαση της προσοχής από την πραγματική ιστορία των αρχών του 21ου αιώνα, την άνοδο της Κίνας.

Η αποτυχία του Μπάιντεν στην Καμπούλ κάνει έναν ζοφερό επίλογο. Κάποιοι θα δουν σε αυτό απόδειξη όχι μόνο της αμερικανικής ανικανότητας, αλλά και της παρακμής. Αυτό πάει πολύ μακριά. Η πτώση της Σαϊγκόν δεν οδήγησε τη Δύση να χάσει τον ψυχρό πόλεμο. Και για όλα τα ελαττώματα της Αμερικής – τις διαιρέσεις, τα χρέη και την υποβαθμισμένη υποδομή της – πολλές πτυχές της δύναμής της είναι άθικτες. Το μερίδιό της στο παγκόσμιο ΑΕΠ , στο 25%, είναι περίπου αυτό που ήταν τη δεκαετία του 1990. Εξακολουθεί να είναι τεχνολογικά και στρατιωτικά κυρίαρχη. Αν και η κοινή γνώμη έχει στραφεί προς τα μέσα, τα συμφέροντα της Αμερικής είναι πολύ πιο παγκόσμια από ότι κατά τη φάση της απομόνωσης της δεκαετίας του 1930. Με 9 εκατομμύρια πολίτες στο εξωτερικό, 39 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που υποστηρίζονται από το εμπόριο και 33 τρισεκατομμύρια δολάρια ξένων περιουσιακών στοιχείων, έχει έντονο ενδιαφέρον για έναν ανοιχτό κόσμο.

Η εξωτερική της πολιτική μετατοπίστηκε υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προσπάθησε να «στραφεί» στην Ασία και να περιορίσει τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η παράκαμψη του Ντόναλντ Τραμπ από τους βομβαρδισμούς και η συναλλαγή ήταν μια καταστροφή, αν και βοήθησε να τελειώσουν οι αυταπάτες της Αμερικής για την Κίνα. Ο Μπάιντεν έχει τα κατάλληλα προσόντα για να παραλάβει τα κομμάτια, με μακρά εμπειρία σε εξωτερικές υποθέσεις και συμβούλους που σχεδιάζουν ένα δόγμα Μπάιντεν. Οι στόχοι του είναι να τερματίσει τους αιώνιους πολέμους, να ολοκληρώσει τον άξονα προς την Ασία, να αντιμετωπίσει νέες απειλές όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και να ξαναχτίσει παγκόσμιες συμμαχίες.

Το Economist υποστηρίζει μεγάλο μέρος αυτής της ατζέντας, όχι μόνο την έμφαση στις προτεραιότητες του 21ου αιώνα, όπως η κλιματική αλλαγή. Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα δικαιώματα των γυναικών είναι καλύτερη από την προκάτοχό της και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη γεωπολιτική περισσότερο από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι. Αλλά σημαντικά στοιχεία του δόγματος Μπάιντεν είναι ανησυχητικά ασαφή. Η εγκατάλειψη του Αφγανιστάν έχει εξοργίσει τους συμμάχους, από τους οποίους σχεδόν δεν ζητήθηκε η γνώμη. Μια συγκρουσιακή προσέγγιση στην Κίνα μπορεί να θολώσει την εστίαση στην κλιματική αλλαγή.

Η επικράτηση του δόγματος είναι μια επιμονή ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να εξυπηρετεί τη μεσαία τάξη της Αμερικής. «Κάθε ενέργεια που κάνουμε στη συμπεριφορά μας στο εξωτερικό, πρέπει να την κάνουμε με γνώμονα τις αμερικανικές εργαζόμενες οικογένειες», είπε. Το εμπόριο, το κλίμα και η Κίνα είναι ταυτόχρονα εσωτερικές και εξωτερικές ανησυχίες. Από μία άποψη, αυτό είναι προφανές: όλες οι χώρες ενεργούν για το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους και η δύναμη στο εσωτερικό είναι προϋπόθεση δύναμης στο εξωτερικό. Ωστόσο, η παρόρμηση για λήψη αποφάσεων για τον κόσμο για να ευχαριστήσει ένα εγχώριο κοινό προκαλεί ήδη προβλήματα.

Στο Αφγανιστάν καθορίστηκε μια τεχνητή προθεσμία για απόσυρση (έως τις 11 Σεπτεμβρίου), για να ευχαριστηθούν οι ψηφοφόροι και η απόφαση να απομακρυνθούν όλα τα στρατεύματα αγνόησε την πραγματικότητα ότι μια μέτρια αμερικανική φρουρά θα μπορούσε να σταματήσει τους Ταλιμπάν να αναλάβουν. Στον covid-19, η Αμερική έχασε την ευκαιρία να ηγηθεί μιας παγκόσμιας εκστρατείας εμβολιασμού, που θα της είχε κερδίσει ευγνωμοσύνη και καλή θέληση και θα επέδειχνε αμερικανική ανδρεία.

Ο κίνδυνος είναι ότι η εσωτερική προκατάληψη του Μπάιντεν θα μπορούσε να κάνει την εξωτερική του πολιτική λιγότερο αποτελεσματική. Η Αμερική πρέπει να βρει έναν νέο τρόπο συνύπαρξης με την Κίνα, με ανταγωνισμό και συνεργασία σε διαφορετικούς τομείς. 

Ωστόσο, η πολιτική του Μπάιντεν για την Κίνα μοιάζει εντυπωσιακά με την πολιτική του Τραμπ, με μια ad-hoc σειρά δασμών και ρητορική σχετικά με έναν διαγωνισμό μηδενικού αθροίσματος. Γνωρίζει ότι η εχθρότητα προς την Κίνα είναι ένα από τα λίγα πράγματα που ενώνει το Κογκρέσο και το κοινό: το 45% των Αμερικανών θεωρεί την Κίνα ως τον μεγαλύτερο εχθρό της Αμερικής, από 14% το 2001.

Η Αμερική πρέπει ακόμη να είναι προετοιμασμένη να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική δύναμη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό. Ο Μπάιντεν έφτασε κοντά στο να το αποκλείσει. Οι δεσπότες του κόσμου μπορεί να το έχουν προσέξει. Ο Μπάιντεν δικαίως στοχεύει στην αναβίωση των συμμαχιών της Αμερικής, οι οποίες πολλαπλασιάζουν την επιρροή της. Ωστόσο, ο προστατευτισμός του βλάπτει τους συμμάχους, από τις πρώτες δημόσιες συμβάσεις της Αμερικής έως και 50 δις δολάρια επιδοτήσεων ημιαγωγών. Η διοίκησή του δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία της Ασίας που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την Κίνα.

Η εξωτερική πολιτική καθοδηγείται τόσο από γεγονότα όσο και από στρατηγική: Ο Μπους έτρεξε σε μια πλατφόρμα συμπονετικού συντηρητισμού, όχι σε έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο Μπάιντεν πρέπει να αυτοσχεδιάσει… Αλλά δεν πρέπει να φανταστεί ότι μια εξωτερική πολιτική που είναι υποδεέστερη της κακής εσωτερικής πολιτικής, θα αναζωογονήσει τον ισχυρισμό της Αμερικής να ηγηθεί του κόσμου. 

Από economist

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.