Παγκόσμια ανησυχία από τις εξελίξεις στο Ισραήλ με την πανδημία

Ο εφιάλτης της πανδημίας στο Ισραήλ όχι μόνο επέστρεψε, αλλά έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων ημερησίως για την τελευταία εβδομάδα, ξεπέρασε τα 10.000, σε μία χώρα με μικρότερο πληθυσμό από την Ελλάδα. Ενώ προχθές τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 15.000 μέσα σε μία ημέρα.

Ακόμα και στο ποσοστό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, το Ισραήλ έφτασε τις εφιαλτικές επιδόσεις της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται στις πρώτες χώρες του πλανήτη σε θνησιμότητα.

7A59D4B6 D07C 4C8A 81FC B1958ABF3E8B

Ειδικά το δεύτερο δεδομένο είναι ανεξήγητο, διότι το Ισραήλ έχει ένα εξαιρετικό δημόσιο σύστημα υγείας, με ισχυρή πρωτοβάθμια περίθαλψη, γεγονός που τον βοηθούσε να κρατήσει τους θανάτους χαμηλά.

3651FCD4 AD2C 4175 A89E 5F102F5AFDF0
Το Ισραήλ έφτασες σε θνησιμότητα και την Ελλάδα

Παρά το ότι η μεσογειακή χώρα ήταν πρότυπο στο πρόγραμμα εμβολιασμών, και μάλιστα είχε αναστείλει τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα πριν από λίγους μήνες θεωρώντας ότι με το εμβόλιο της Pfizer έχει καταφέρει να χαλιναγωγήσει την πανδημία, τα τελευταία στοιχεία έχουν προκαλέσει εθνικό αλλά και παγκόσμιο σοκ.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι παρά τον ευρύ εμβολιασμό της πλειοψηφίας του πληθυσμού, το Ισραήλ δεν κατάφερε να χτίσει τείχος ανοσίας με τα εμβόλια.

Στον αντίποδα η Σουηδία, φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα. Η χώρα είχε πάρει ένα τεράστιο ρίσκο, χωρίς να λάβει κανένα περιοριστικό μετρό, χωρίς να κλείσει τίποτα και με το ποσοστό εμβολιασμού να είναι χαμηλό και απολύτως στοχευμένο. Για παράδειγμα, εμβολιάστηκαν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες και οι μεγάλοι σε ηλικία, ενώ οι νεαρές ηλικίες δεν πιέστηκαν προκειμένου να εμβολιαστούν.

Το αποτέλεσμα είναι η Σουηδία να καταγράφει ιστορικά χαμηλά σε κρούσματα και θανάτους, γεγονός που δείχνει ότι παρά την συνεχή ανυπαρξία περιοριστικών μέτρων, έχει επιτύχει το περιβόητο τείχος ανοσίας. Πλήρωσε βέβαια στην αρχή ένα βαρύ τίμημα, με 14.000 νεκρούς, τώρα όμως φαίνεται ότι δικαιώνεται. Έχοντας κρατήσει μάλιστα τόσο στην οικονομία όσο και την κοινωνία όρθια.

Τα συμπεράσματα βεβαίως οφείλουν να τα μελετήσουν οι ειδικοί στην Ελλάδα, που μέχρι σήμερα θεωρούσαν το μοντέλο του Ισραήλ ως το ιδανικό, χωρίς όμως η χώρα μας να διαθέτει τον αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας και την ποιότητα πρωτοβάθμιας περίθαλψης της φίλης χώρας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.