Πάνω από 200 διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία. Χιλιάδες για όγδοο Σάββατο στους δρόμους κατά του πιστοποιητικού υγείας

Χιλιάδες κόσμου που είναι κατά του πιστοποιητικού υγείας, της γαλλικής έκδοσης του «πράσινου πιστοποιητικού», αλλά και επικριτές του προέδρου Μακρόν και της κυβερνητικής πολιτικής στον δοκιμαζόμενο τομέα της υγείας, κατέκλυσαν για όγδοο συνεχόμενο Σάββατο τους δρόμους του Παρισιού κι άλλων μεγάλων γαλλικών πόλεων.

Μόνο στο Παρίσι διοργανώθηκαν πέντε διαφορετικές πορείες διαμαρτυρίας, στις οποίες εκτιμάται ότι συμμετείχαν περίπου 18.500 πολίτες, ενώ στις περίπου 200 κινητοποιήσεις που έγιναν σε εθνικό επίπεδο έδωσαν το «παρώ» πάνω από 140.000 άνθρωποι.

Στις 7 το απόγευμα το υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι έγιναν συνολικά 215 συγκεντρώσεις, εκ των οποίων οι πέντε στην πρωτεύουσα. Ανάμεσα σε αυτές η μια συγκέντρωση έγινε από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, ενώ μια άλλη είχε για καθοδηγητή τον πρώην στενό συνεργάτη Μαρίν Λεπέν στο Εθνικό Μέτωπο και νυν ηγέτη των «Πατριωτών», Φλοριάν Φιλιπό.

Στη Μασαλία, όπου ολοκληρώθηκε σήμερα η τριήμερη επίσκεψη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, χιλιάδες πολίτες έκαναν πορεία από το παλιό λιμάνι της πόλης χωρίς να φορούν μάσκες προστασίας για τον κορονοϊό.

Έγιναν όμως και δεκάδες συλλήψεις σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο συνολικά συνελήφθησαν 21 άτομα, εκ των οποίων 3 στο Παρίσι. Επίσης, έγινε
γνωστό ότι κατά τις κινητοποιήσεις τραυματίστηκε ένας άνδρας των δυνάμεων της τάξης.

Το υγειονομικό πιστοποιητικό στη Γαλλία επιβλήθηκε στο δημόσιο αυτό το καλοκαίρι και είναι πλέον υποχρεωτικό για την εργασία 1,8 εκατομμυρίου μισθωτών στα εστιατόρια, τους κινηματογράφους, τα μουσεία ή ακόμη τα τρένα μεγάλων αποστάσεων.

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, οι εργοδότες θα πρέπει να ελέγχουν την εγκυρότητα των υγειονομικών πιστοποιητικών του προσωπικού τους που έρχεται σε επαφή με το κοινό, καθώς και των εθελοντών που παρεμβαίνουν σε όλους «τους χώρους, τα ιδρύματα, τις υπηρεσίες ή τις εκδηλώσεις» που αναφέρονται από το υπουργείο Εργασίας, ιδιαίτερα τα μπαρ, τα θέατρα, τα διεθνή λεωφορεία ή αεροπλάνα, τα πάρκα ψυχαγωγίας, τους ζωολογικούς κήπους, τις εκθέσεις και τα πανηγύρια και ορισμένα εκλογικά κέντρα.

Το πιστοποιητικό αφορά όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, έχουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ που έχει γίνει πριν από λιγότερο από 72 ώρες ή έχουν βεβαίωση ανάρρωσης από την Covid-19.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου, οι μισθωτοί που δεν θα διαθέτουν αυτό το υγειονομικό πιστοποιητικό, θα μπορούν να πάρουν άδεια, να τηλεργάζονται, να μετατεθούν σε μια θέση που δεν απαιτεί το πιστοποιητικό αυτό ή να τεθούν σε διαθεσιμότητα άνευ αποδοχών.

https://twitter.com/ClementLanot/status/1434172687644073984?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1434172687644073984%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fthefaq.gr%2Fpano-apo-200-diadiloseis-se-oli-ti-gallia-chiliades-gia-ogdoo-savvato-stoys-dromoys-kata-toy-pistopoiitikoy-ygeias%2F

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.