Σερβία: Οι μουσουλμάνοι δυσανασχετούν με τον εθνικό ύμνο της χώρας

Σάντζακ, Σερβία.

Το Βοσνιακό Εθνικό Συμβούλιο (ΒΕΣ), που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Μουσουλμάνων στη Σερβία, επέκρινε την απόφαση του Σέρβου υπουργού Παιδείας, Μπράνκο Ρούζιτς, να ξεκινήσει τη νέα χρονιά στα σχολεία ψάλλοντας τον ύμνο της χώρας.

Σύμφωνα με το συμβούλιο, ο εθνικός ύμνος της Σερβίας «Ο Θεός να είναι η αλήθεια» στις σχολικές γραμμές την 1η Σεπτεμβρίου είναι μια εκδήλωση «ασέβειας για τις διαφορές και μια πρόκληση απέναντι στους μη σερβικούς λαούς».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον ιστότοπο των Βοσνίων της Σερβίας: «Οι Βόσνιοι δεν αντιλαμβάνονται τον υπάρχοντα ύμνο της Σερβίας ως κρατικό ύμνο, αλλά ως τον εθνικό ύμνο του σερβικού λαού».

[Ως Βόσνιοι χαρακτηρίζονται οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβίας, όρος που καθιερώθηκε το δεύτερο της δεκαετίας του 1990 – σημείωση Βαλκανικού Περισκοπίου]

Έτσι, για αυτούς,  ο ύμνος «Ο Θεός να είναι η αλήθεια» είναι αποκλειστικά ένας ύμνος του σερβικού λαού.

Το ΒΕΣ κάλεσε τις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να ξεκινήσουν τη σχολική χρονιά «με αξιοπρέπεια», σεβόμενοι τις διαφορές και «να μην προκαλούν παιδιά και δασκάλους των Βοσνίων».

Σύμφωνα με το πρόσφατο διάταγμα του Υπουργού Παιδείας της Σερβίας, το νέο ακαδημαϊκό έτος, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, θα ξεκινούσε στα σχολεία με την εκτέλεση του εθνικού ύμνου «Ο Θεός να είναι η αλήθεια».

Ωστόσο οι Σέρβοι μουσουλμάνοι, που ζουν συμπαγώς στα νοτιοδυτικά της χώρας, στην περιοχή Σάντζακ, τα εθνικιστικά συναισθήματα είναι παραδοσιακά έντονα, που τροφοδοτούνται από τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη μέσω του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης με εξωτερική υποστήριξη από την Τουρκία.

4

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με το ανώτερο αντιπροσωπευτικό σώμα των Βοσνίων στο Σάντζακ της Σερβίας ( φωτο του «Βοσνιακού Εθνικού Συμβουλίου» -1η Σεπτεμβρίου 2021)

The Hellenic Information Team

© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.