Μάχες Ταλιμπάν και Αφγανών ανταρτών στο Παντσίρ…με τις δυο πλευρές να μιλάνε για μεγάλες απώλειες

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν και οι μαχητές πιστοί στον τοπικό ηγέτη Αχμάντ Μασούντ πολέμησαν στην κοιλάδα Παντσίρ του Αφγανιστάν την Πέμπτη, με κάθε πλευρά να δηλώνει ότι έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες στην τελευταία επαρχία που αντιστέκεται στην κυριαρχία των Ταλιμπάν.  

Μετά την πτώση της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, αρκετές χιλιάδες μαχητές από τις τοπικές πολιτοφυλακές και τα υπολείμματα των μονάδων του στρατού και των ειδικών δυνάμεων έχουν μαζευτεί στο Παντζσίρ. Υπό την ηγεσία του Αχμάντ Μασούντ, γιου ενός πρώην διοικητή των Μουτζαχεντίν, αντέχουν στην επαρχία, μια απότομη κοιλάδα που κάνει τις επιθέσεις από έξω δύσκολες.

Οι προσπάθειες για διαπραγμάτευση μιας διευθέτησης φαίνεται να έχουν καταρρεύσει, με την κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη για την αποτυχία των συνομιλιών καθώς οι Ταλιμπάν ετοιμάζονταν να ανακοινώσουν κυβέρνηση. 

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε ότι οι μαχητές της ομάδας είχαν εισέλθει στο Παντζσίρ και ανέλαβαν τον έλεγχο ορισμένων εδαφών. «Ξεκινήσαμε τις επιχειρήσεις αφού οι διαπραγματεύσεις με την τοπική ένοπλη ομάδα απέτυχαν», είπε. «Έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες».

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης του Αφγανιστάν, μια ομάδα ανταρτών, δήλωσε ότι έχει τον πλήρη έλεγχο όλων των διόδων και εισόδων και ότι απέσυραν οι ταλιμπαν τις προσπάθειες για να πάρει την περιοχή Σοτούλ στην είσοδο της κοιλάδας. «Ο εχθρός έκανε πολλαπλές προσπάθειες να εισέλθει στη Σοτούλ από το Τζαμπούλ-Σαράτζ και απέτυχε κάθε φορά», είπε, αναφερόμενος σε μια πόλη στη γειτονική επαρχία Παρουάν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.