Η κτηνοτροφία όπλο για την πρόληψη των πυρκαγιών

Οι φετινές πυρκαγιές σε Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία καθώς και στα Βαλκάνια ήταν από τις χειρότερες καταστροφές δασικών εκτάσεων στη Μεσόγειο. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα του SPIEGEL Online, «η ΕΕ σκοπεύει να επενδύσει μεγαλύτερα ποσά για την πολιτική προστασία και να αγοράσει νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη. (…) Πρόκειται για σημαντικά μέτρα μεν, τα οποία όμως δύσκολα θα εμποδίσουν το ξέσπασμα νέων πυρκαγιών μελλοντικά. Και η κοινή πολιτική πυρόσβεσης μπορεί να λειτουργήσει μόνο εφόσον δεν την χρειάζονται ταυτόχρονα πολλές χώρες».

Σύμφωνα με το Spiegel Online «τα …πρόβατα είναι ίσως οι πιο απροσδόκητοι βοηθοί στην πρόληψη μίας πυρκαγιάς. Τα ζώα έχουν το πλεονέκτημα ότι δαμάζουν την ανεξέλεγκτη φύση, σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα, ενώ το κόστος είναι μηδαμινό – ίσως ακόμη και να αποφέρουν κέρδη. Όπως και στο παρελθόν, τα ζώα πρέπει να οδηγηθούν πίσω στο δάσος, αντί να παραμένουν μόνο στα λιβάδια. Στο Vall de Lord, μια απομακρυσμένη ορεινή κοιλάδα στα Πυρηναία στη βόρεια Καταλονία, η πυροπροστασία πρόκειται μάλιστα να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας μελλοντικά. Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι θα απασχολούνται τέσσερις δασολόγοι, οι οποίοι με τη σειρά τους εκπαιδεύουν άνεργους ντόπιους. Και όλοι μαζί θα φροντίζουν το δάσος». Ένα σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τον συντάκτη του Spiegel, θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και στην Ελλάδα ή την Ιταλία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.