Τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπούλ: Πάνω από 40 οι νεκροί – Τουλάχιστον 120 τραυματίες

Αυξάνονται τα θύματα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Σύμφωνα με τους New York Times, οι νεκροί από τις εκρήξεις ανέρχονται σε πάνω από 40, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 120. Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik επικαλούμενο μια πηγή του αφγανικού υπουργείου Υγείας μετέδωσε τον ίδιο απολογισμό, προσθέτοντας πως ανάμεσα στα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.

Η μία έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην Πύλη Άμπεϊ, τη μία από τις τρεις προσβάσεις στο αεροδρόμιο όπου τις τελευταίες ημέρες συνωστίζονται χιλιάδες Αφγανοί, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να φύγουν από τη χώρα που πλέον ελέγχεται από τους Ταλιμπάν. Το Politico, επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο και ένα άλλο πρόσωπο με γνώση της κατάστασης, υποστηρίζει ότι για την έκρηξη ευθύνεται ένας βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στους Ταλιμπάν, ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν και παιδιά.

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι μεταξύ των τραυματιών ενδέχεται να είναι και Αμερικανοί στρατιώτες. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε και μια δεύτερη έκρηξη, κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον που βρίσκεται απέναντι από το αεροδρόμιο.

https://twitter.com/FrancescComito/status/1430908551090761730?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1430908551090761730%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.enikos.gr%2Finternational%2Fapo-tis-tromokratikes-epitheseis-stin-kaboul-pano-apo-40-oi-nekroi-120-travmaties%2F1661260%2F

Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων

Από την έκρηξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν υπάρχουν μεταξύ των θυμάτων ούτε Αφγανοί πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος.

Οι πρώτες εικόνες μετά την έκρηξη

Φόβοι για νέες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη από τον Λευκό Οίκο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να μεταθέσει την ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν – 31η Αυγούστου – ως αποτέλεσμα των σημερινών πολύνεκρων εκρήξεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε στο Reuters καλά ενημερωμένη πηγή για την κατάσταση.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ συγκαταλέγεται στους τραυματίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν φόβους για περαιτέρω επιθέσεις στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Βρετανία: Έκτακτη σύγκληση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων «Κόμπρα»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων «Κόμπρα» για να εξετάσει την κατάσταση στην Καμπούλ, μετά την έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της πόλης, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

“Ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί για την κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και θα προεδρεύσει της COBR (επιτροπή διαχείρισης κρίσεων) αργότερα σήμερα το απόγευμα”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Πυρά εναντίον ιταλικού αεροσκάφους κατά την απογείωσή του

Νωρίτερα πηγή του υπουργείου Άμυνας της Ιταλίας ανέφερε ότι πυρά εκτοξεύτηκαν εναντίον ιταλικού μεταγωγικού αεροσκάφους καθώς απογειωνόταν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Το αεροπλάνο δεν υπέστη ζημιές κατά το συμβάν, πρόσθεσε η πηγή. 

Ιταλός δημοσιογράφος που επέβαινε στην πτήση δήλωσε στο Sky 24 TG πως το αεροσκάφος μετέφερε σχεδόν 100 Αφγανούς πολίτες όταν δέχθηκε πυρά μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του.

Οι ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι τα πυρά δεν είχαν στόχο το ιταλικό αεροσκάφος στην Καμπούλ αλλά μάλλον στόχος ήταν να διαλυθεί το πλήθος κοντά στο αεροδρόμιο, δήλωσε κυβερνητική πηγή. 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, BBC

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.