Κίνα για ΗΠΑ: «Επικαλούνται το δίκαιο για να δικαιολογήσουν τον εγωισμό τους»

Η Κίνα κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρησιμοποιούν το δίκαιο για να «εδραιώσουν την ηγεμονία τους» σε απάντηση των επικρίσεων εναντίον του Πεκίνου που διατύπωσε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία επισκέπτεται τη Σιγκαπούρη, αναφέρει το ΑΠΕ.

Σε μια επίσκεψη στην Ασία την ώρα που η Ουάσινγκτον επιδιώκει να ενισχύσει τις συμμαχίες της απέναντι στην Κίνα, η Χάρις κατηγόρησε το Πεκίνο σήμερα ότι ασκεί πιέσεις και εκφοβίζει τις χώρες της περιφέρειας της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

«Το Πεκίνο εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις, να εκφοβίζει και να προβάλλει διεκδικήσεις σε πρακτικά όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα» είπε σε μια ομιλία όπου παρουσίασε το περίγραμμα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ασία.

«Επικαλούνται το δίκαιο για να δικαιολογήσουν τον εγωισμό τους»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαβάλλουν, να ασκούν πιέσεις και να εκφοβίζουν άλλες χώρες χωρίς να καταβάλλουν το ελάχιστο τίμημα», της απάντησε εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, ο Ουάνγκ Ουενμπίν, παραπέμποντας στην αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικαλούνται πάντα το δίκαιο για να δικαιολογήσουν τον εγωισμό τους και να εδραιώσουν την ηγεμονία τους», υπογράμμισε στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

«Όμως πόσοι άνθρωποι το πιστεύουν (ακόμη);» διερωτήθηκε επικαλούμενος την κατάσταση στο Αφγανιστάν που δείχνει ξεκάθαρα, όπως είπε, τι είναι το δίκαιο σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας, μιας θαλάσσιας ζώνης με σημαντικούς πόρους από την οποία διέρχεται ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου.

Όμως τέσσερις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι, όπως και η Ταϊβάν, έχουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις κυριαρχίας στη ζώνη.

Το Πεκίνο κατηγορήθηκε ότι αναπτύσσει στρατιωτικούς εξοπλισμούς, μεταξύ των οποίων εκτοξευτήρες πυραύλων, και ότι αγνοεί επιδεικτικά μια απόφαση διεθνούς δικαστηρίου του 2016 που έκρινε ότι δεν έχει βάση η πλειονότητα των ιστορικών διεκδικήσεών του.

Τους τελευταίους μήνες επιδεινώθηκαν οι εντάσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και τις χώρες που αμφισβητούν τις θαλάσσιες διεκδικήσεις του.

Η επίσκεψη της Κάμαλα Χάρις στη Ασία διαδέχεται εκείνην του επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν τον περασμένο μήνα, ο οποίος είχε επίσης ασκήσει αυστηρή κριτική στις κινεζικές διεκδικήσεις σε αυτή τη διαφιλονικούμενη ζώνη.

Όμως η κρίση στο Αφγανιστάν ενίσχυσε τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της αμερικανικής υποστήριξης στους εταίρους τους (των ΗΠΑ) και έριξε μια σκιά στην επίσκεψη της Κάμαλα Χάρις στη Νοτιοανατολική Ασία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.