Aφγανιστάν: Χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι πολιορκούν το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Συγκλονιστικές εικόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πολιορκούν τις εισόδους του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ, που αποτελεί τη μοναδική σανίδα σωτηρίας για τους Αφγανούς και τους ξένους υπηκόους, οι οποίοι επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα, μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν. Πυροβολισμοί συνεχίζουν να ακούγονται, σχεδόν αδιάκοπα, έξω από το αεροδρόμιο, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Ημέρες αφότου οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας και της χώρας, την περασμένη Κυριακή, χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, το μοναδικό σημείο της αφγανικής πρωτεύουσας, που ελέγχουν ξένα στρατεύματα. Πολλοί Αφγανοί σε απόγνωση, οι οποίοι είτε εργάστηκαν με τα ξένα στρατεύματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες ή εργάζονταν σε τομείς όπως εκείνου της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται για τις ζωές τους και πολλοί προσπαθούν να μπουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους εντός του αεροδρομίου.

Όπως μεταδίδει το dpa, καταγράφονται επανειλημμένως ένοπλες συμπλοκές στις πύλες προς το συγκρότημα του αεροδρομίου. Ο αμερικανικός στρατός αποφασίζει πότε και πώς ανοίγουν και κλείνουν οι πύλες και ο χρόνος δεν είναι προβλέψιμος.

Σε ανακοινώσεις που ακούγονται από τα μεγάφωνα στη βόρεια είσοδο αναφέρεται πως η πύλη αυτή θα παραμείνει κλειστή για δύο ημέρες, αφηγήθηκε ο μάρτυρας στο dpa.

Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε πως άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων και ηλικιών συνωστίζονται έξω από το αεροδρόμιο: μεταξύ άλλων ηθοποιοί, προσωπικότητες της τηλεόρασης, νέοι άνθρωποι, γυναίκες με νεογέννητα παιδιά ή άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς υπηκόους και τους Αφγανούς πολίτες, που εργάστηκαν με τους Αμερικανούς, ότι θα τους φέρει πίσω στις ΗΠΑ, ωστόσο χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στη χώρα.

Στρατιώτες από πολλές άλλες χώρες, μεταξύ άλλων τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Τουρκία διεξάγουν ταυτόχρονα επιχειρήσεις εκκένωσης από το αεροδρόμιο.

ΗΠΑ: Μην πηγαίνετε στο αεροδρόμιο

Οι ΗΠΑ συνέστησαν στους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σε μια ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η πρεσβεία σήμερα, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.

«Λόγω των πιθανών απειλών ασφαλείας έξω από τις πύλες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συστήνουμε στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μετακινούνται προς το αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου αυτή τη στιγμή, εκτός και αν λάβουν ατομικές οδηγίες από κάποιον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης να το κάνουν», τονίζεται στην οδηγία.

 

 

Αφγανιστάν: “Έγιναν ανακρίσεις και όχι απαγωγές ξένων” υποστηρίζει αξιωματούχος των Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν απαγάγει κανέναν ξένο, αν και ορισμένους τους ανέκριναν προτού τους επιτρέψουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της ισλαμιστικής οργάνωσης.

«Οι μαχητές μας θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση», είπε στο Reuters ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο ίδιος απέκλεισε τις καταγγελίες περί απαγωγών ξένων, ωστόσο, πρόσθεσε «Ανακρίνουμε κάποιους από αυτούς προτού φύγουν από τη χώρα».

Αφγανιστάν Ταλιμπάν ΗΠΑ

Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και καταγγελίες για τους Ταλιμπάν 

Οι Ταλιμπάν θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους και θα ερευνήσουν τις πληροφορίες για αντίποινα και ωμότητες που κατηγορούνται ότι διαπράττουν μέλη τους, σημείωσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων, σημειώνοντας ότι προγραμματίζουν εντός των επόμενων εβδομάδων να είναι έτοιμο ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Αφγανιστάν.

“Έχουμε ακούσει για κάποιες περιπτώσεις ωμοτήτων και εγκλημάτων κατά πολιτών. Αν μέλη των Ταλιμπάν προκαλούν αυτά τα προβλήματα νόμου και τάξης, θα γίνουν έρευνες σε βάρος τους”, τόνισε.

“Μπορούμε να καταλάβουμε τον πανικό, το στρες και την αγωνία. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εμείς δεν θα λογοδοτήσουμε, αλλά αυτό δεν θα συμβεί”, σημείωσε.

Οι Ταλιμπάν επεδίωξαν να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο μετά την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της Καμπούλ την Κυριακή. Ωστόσο κυβερνούσαν με σιδηρά πυγμή το Αφγανιστάν από το 1996 ως το 2001 προτού ανατραπούν από τις συμμαχικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επειδή παρείχαν καταφύγιο στους μαχητές της Αλ Κάιντα που κρύβονταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρώην αξιωματούχοι διηγήθηκαν φρικτές ιστορίες ανθρώπων που κρύβονται από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες μέρες καθώς ένοπλοι άνδρες πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα. Τα μέλη μιας 16μελούς οικογένειας περιέγραψαν πως βρήκαν καταφύγιο στο μπάνιο, με σβηστά τα φώτα και κάλυπταν το στόμα των παιδιών, φοβούμενα για τη ζωή τους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.