Η ΤΑΪΛΑΝΔΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗ μαριχουάνα για ιατρική χρήση

Η Ταϊλάνδη, μια χώρα που έχει από τις αυστηρότερες νομοθεσίες στον κόσμο για τα ναρκωτικά, νομιμοποίησε σήμερα τη μαριχουάνα για ιατρική χρήση και έρευνα, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Είναι ένα πρωτοχρονιάτικο δώρο από την Εθνοσυνέλευση προς την κυβέρνηση και τον λαό της Ταϊλάνδης», δήλωσε ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Somchai Sawangkarn.

Η διορισμένη από τη δικτατορία βουλή της Ταϊλάνδης, μιας χώρας που μέχρι την δεκαετία του 1930 είχε παράδοση στη χρήση μαριχουάνας ως παυσίπονου και φαρμάκου για την κούραση, ψήφισε υπέρ της τροποποίησης του νόμου του 1979 για τα ναρκωτικά, σε έκτακτη συνεδρίασή της εν όψει των αργιών της Πρωτοχρονιάς.

Αν και πολλές χώρες, από την Κολομβία μέχρι τον Καναδά, έχουν νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα για ιατρική ή ψυχαγωγική χρήση, το ναρκωτικό παραμένει παράνομο και ταμπού στο μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου επιβάλλονται και ορισμένες από τις αυστηρότερες τιμωρίες για παραβιάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Στην Ταϊλάνδη όμως, βασικό ζήτημα για τη νομιμοποίηση ήταν τα αιτήματα ευρεσιτεχνίας από ξένες εταιρείες που θα μπορούσαν να τους δώσουν τη δυνατότητα να κυριαρχήσουν στην αγορά και να δυσκολέψουν την πρόσβαση σε φάρμακα για τους Ταϊλανδούς πολίτες και σε εκχυλίσματα μαριχουάνας για τους ερευνητές.

«Θα απαιτήσουμε η κυβέρνηση να ανακαλέσει όλα αυτά τα αιτήματα προτού τεθεί σε ισχύ ο νόμος», σχολίασε ο Panthep Puapongpan του Rangsit Institute of Integrative Medicine and Anti-Aging.

Ορισμένοι ταϊλανδοί ευελπιστούν πως η σημερινή έγκριση θα ανοίξει τον δρόμο και για τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.