Ο Έλον Μασκ βοηθά τον Ερντογάν να γίνει παγκόσμιος κίνδυνος – Κατακραυγή στην Αμερική

Η SpaceX – η ιδιωτική εταιρεία διαστημικών σκαφών που ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Elon Musk πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες – εγκαινίασε τη νέα χρονιά με την εκτόξευση του δορυφόρου της Τουρκίας Türksat 5A, που τέθηκε σε τροχιά στις 7 Ιανουαρίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο δορυφόρος, τοποθετημένος σε γεωσύγχρονη τροχιά, θα επιτρέψει στην Τουρκία να «μεταδίδει» σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, μεγάλο μέρος της Αφρικής και τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Türksat είναι κρατική εταιρεία και ο μοναδικός φορέας δορυφορικής επικοινωνίας στην Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση ανέθεσε στη SpaceX τη σύμβαση για την εκτόξευση τόσο των δορυφόρων Türksat 5A όσο και του 5B αφού ο Musk συναντήθηκε και «επαίνεσε» τον Ερντογάν τον Νοεμβρίου 2017. Η SpaceX έχει προγραμματίσει την εκτόξευση του τουρκικού δορυφόρου 5Β για τον Νοέμβριο του 2021.

Εσχάτως όμως πληθαίνουν οι φωνές που καλούν τον Μασκ να ακυρώσει άμεσα το συμβόλαιο. Διότι αποτελεί συμβόλαιο δολοφονίας, εθνοκάθαρσης, αιματοχυσίας σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο.

«Το να πιστεύουμε ότι ο στόχος της τουρκικής κυβέρνησης με το δορυφορικό της δίκτυο είναι να επεκτείνει τις εκπομπές ή απλώς να βελτιώσει τις επικοινωνίες είναι αφελές», τονίζει ο κορυφαίος αρθρογράφος Ρούμπιν.

Τόσο το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο όσο και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής έχουν προειδοποιήσει ότι ο τουρκικός δορυφόρος Türksat 5B θα έχει στρατιωτικές εφαρμογές. Και η προειδοποίηση τους είναι ορθή και βάσιμη, σύμφωνα με το The National Interest.

Οι δορυφόροι Türksat μπορούν να επιτρέψουν στο αναπτυσσόμενο πρόγραμμα Μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας να επιχειρήσει σε μεγαλύτερη απόσταση με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η Τουρκία παρείχε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να υποστηρίξει την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια περιοχή με πληθυσμό αμιγώς Αρμενικό.

Η αιφνιδιαστική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν-χρονική στιγμή που συμπίπτει με την εκατονταετηρίδα της οθωμανικής εισβολής στην ανεξάρτητη Αρμενία με φόντο τη γενοκτονία-ξεκίνησε με ταυτόχρονους βομβαρδισμούς με drone.

Ενώ το Αζερμπαϊτζάν, επωφελείται από τη «διπλωματία του χαβιαριού», υποστηρίζοντας ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ του ανήκει με βάση τη γελοιότητα των περιφερειακών συνόρων της δεκαετίας του 1920 από την πρώην ΕΣΣΔ, η πραγματικότητα είναι ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε δεσμευτεί σύμφωνα με τους όρους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ομάδα Μινσκ της Ευρώπης. να διαπραγματευτεί διπλωματικά τον τερματισμό της διαφοράς.

Πράγματι, το Μπακού έλαβε αμερικανική βοήθεια στο πλαίσιο της παραίτησης 907 του Νόμου περί Υποστήριξης της Ελευθερίας με βάση την δέσμευση του ότι δεν θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για την επίτευξη των διπλωματικών ή εδαφικών του στόχων.

Επιπλέον, ο ισχυρός άνδρας του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev ακούγεται όλο και περισσότερο σαν τον Σαντάμ Χουσεΐν λόγω των απειλών και βλέψεων του σε εδάφη γειτονικών κρατών και συμπεριφέρεται σαν αυτόν δεδομένου ότι κρατά αιχμαλώτους πολέμου επ ‘αόριστον και επιτίθεται σε Αρμένικο έδαφος.

Αυτό καθιστά πιο πιθανό ότι ο τουρκικός δορυφόρος Türksat 5B θα ενισχύσει την αιματοχυσία και την εθνοκάθαρση. Ο Μασκ μπορεί να θέλει να αγνοήσει το γεγονός ότι ο Αλίεφ ισχυρίστηκε ότι η πρωτεύουσα της Αρμενίας του Ερεβάν είναι «δική του», αλλά δεν θα μπορεί να ξεπλύνει τα αίμα από τα χέρια του εάν αυτός και η SpaceX επιτρέψουν στον Ερντογάν και τον Αλίεφ να μετατρέψουν τις απειλές τους σε πράξη.

Αυτό δεν είναι απλώς ένα ζήτημα που αφορά τους Αρμενίους.

Ο Ερντογάν έχει κατασκευάσει μια τουρκική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, η οποία επεκτείνει το εύρος δράσης των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αυτό θέτει την Αίγυπτο, τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Ελλάδα και τη Λιβύη εντός της εμβέλειας πτήσης των τουρκικών drones.

Επίσης, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι που εργάζονται στη βιομηχανία φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου θα βρίσκονται εντός αυτού του εύρους πτήσεων. Ο δορυφόρος της SpaceX που θα εκτοξευθεί τον Νοέμβριο θα επιτρέψει στην Τουρκία να μετατραπεί σε απειλεί παγκόσμιων διαστάσεων.

Ο Μασκ μπορεί να μην ενδιαφέρεται, αλλά ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο θα πρέπει να νοιάζονται δεδομένης της αμερικανικής τεχνολογίας που ενσωματώνεται στους δορυφόρους (και θα χρησιμοποιείται πλέον από την Τουρκία) και της ρητορικής του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ίσως είναι καιρός η κυβέρνηση Μπάιντεν – και οι Ρεπουμπλικανοί – να ξεσηκωθούν και να επιβαλλουν στην SpaceX να διακόψει τις δραστηριότητές της με την Türksat, αλλιώς να ξεχάσει τις πιο προσοδοφόρες συμβάσεις της με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.