Ταλιμπάν: «Μπορούν να καταλάβουν την Καμπούλ σε 90 μέρες» λένε οι Αμερικανοί

Οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να απομονώσουν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, σε 30 ημέρες και δυνητικά να την καταλάβουν σε 90 ημέρες, δήλωσε σήμερα στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος από τον τομέα της άμυνας, επικαλούμενος εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι μαχητές ταλιμπάν πήραν υπό τον έλεγχό τους τις πρωτεύουσες οκτώ επαρχιών σε έξι ημέρες, με τον ρυθμό της προέλασής τους να προκαλεί έκπληξη σε Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι δυνάμεις των ταλιμπάν ελέγχουν τώρα το 65% του Αφγανιστάν και έχουν καταλάβει, ή απειλούν να το κάνουν, τις πρωτεύουσες 11 επαρχιών, δήλωσε χθες, Τρίτη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ. Μέχρι τον περασμένο μήνα, οι εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών προειδοποιούσαν ότι η αφγανική κυβέρνηση μπορεί να πέσει ακόμα και μέσα σε έξι μήνες.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι η νέα εκτίμηση έρχεται σε συνέχεια των γρήγορων κερδών που έχουν οι ταλιμπάν σε όλο το Αφγανιστάν. «Ωστόσο αυτό δεν είναι προδικασμένο αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, λέγοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν μπορούν να αντιστρέψουν τη δυναμική, με περισσότερη αντίσταση απέναντι στην οργάνωση μαχητών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν πρόκειται για τη γενική παραδοχή των αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών ή εάν η κάθε μία υπηρεσία είχε τη δική της άποψη, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι δεν μετανιώνει για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν ύστερα από 20 και πλέον χρόνια παρουσίας στη χώρα. Οι ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά αποσύρει όλα τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν, εκτός από αυτά που παραμένουν για να προστατεύουν την αμερικανική πρεσβεία και το αεροδρόμιο στην Καμπούλ, με τη στρατιωτική αποστολή να αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.