Οι ΗΠΑ περιόρισαν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Αζερμπαϊτζάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να περιορίσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Αζερμπαϊτζάν

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αποφάσισε να περιορίσει τη στρατιωτική βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden επέκτεινε την απαλλαγή που οδηγεί σε περιορισμούς προς την κατεύθυνση της παρακώλυσης στη στρατιωτική βοήθεια προς το Αζερμπαϊτζάν λόγω των συγκρούσεων στα βουνά του Καραμπάχ στις 4 Μαΐου. Το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από κοινού τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους και το οποίο προβλέπει τον περιορισμό της στρατιωτικής βοήθειας προς το Αζερμπαϊτζάν, ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με ψηφοφορία που διεξήχθη στην εν λόγω Βουλή εγκρίθηκε το αυτό νομοσχέδιο για τον περιορισμό της στρατιωτικής βοήθειας στο Αζερμπαϊτζάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν οικονομική βοήθεια σε πολλές χώρες κάθε χρόνο σε διάφορα θέματα, ιδίως στρατιωτικά.

https://www.rudaw.net/turkish/world/280720216

Μετάφραση Δημητρίου Ι. Αμανατίδη

Σχόλιο: Επιτέλους οι ΗΠΑ έπραξαν το αυτονόητο και σταμάτησαν να στηρίξουν με στρατιωτικό εξοπλισμό τον δορυφόρο της Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν. Οι δυο τελευταίες χώρες προσπαθούν με κάθε μέσο να κατατροπώσουν την Αρμενία, τη χώρα – σφήνα ανάμεσα σε αυτές η οποία στέκεται εμπόδιο στα ενωτικά επεκτατικά σχέδια τους. Η Δύση δεν πρέπει να αφήσει σε καμία περίπτωση αβοήθητη την Αρμενία, το τελευταίο προπύργιο της Ευρώπης και προκεχωρημένο φυλάκιο αυτής στην Ασία διότι τα τεκταινόμενα εκεί είναι απλώς ο καθρέπτης και μία προειδοποίηση για το τι περιμένει και άλλες περιοχές που τυγχάνει να συνορεύουν με την Τουρκία (βλ. Ελλάδα). Καμία δυτική δύναμη δεν πρέπει να κωφεύει και να παραμένει προκλητικά αδιάφορη στη συνεχιζόμενη προέλαση των Τούρκων και Αζέρων σε αυτή την ευαίσθητα γεωπολιτικά περιοχή.

Η γεωπολιτική μεν (στην συγκεκριμένη περίπτωση, Οθωμανική επεκτατικότητα vs Ευρωπαϊκο ιδεώδες και κεκτημένο) παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη ανά τους αιώνες, η γεωστρατηγική δε είναι αυτή που έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία συναπτά έτη με την ραγδαία πρόσληψη σαφούς επιθετικογενούς προσανατολισμού εκ μέρους του πρώτου συσχετισμού εναντίον του δευτέρου προς εκπλήρωση των απώτερων στρατηγικών στόχων της Τουρκίας εις βάρος της Ευρώπης.

tourkikanea.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.