Ν.Αναστασιάδης: Δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Αναστασιάδης βάζει τέλος στα σενάρια που τον θέλουν να διεκδικεί μίας ακόμη θητεία στις προσεχείς προεδρικές εκλογές του 2023.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Ανδρέα Πιμπίσιη σχετικά με τις πληροφορίες που άφηναν να διαρρεύσουν συνεργάτες του, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, ότι θα διεκδικούσε και τρίτη θητεία, ο κ. Αναστασιάδης ήταν ξεκάθαρος: «Ο ίδιος υπέβαλα τροποποίηση του Συντάγματος από το 2013 ώστε να περιοριστούν οι θητείες του Προέδρου στις δύο. Αυτό έγινε κατορθωτό μετά το 2018. Η απόφαση μου είναι συνειδητή, τελική, οριστική και αμετάκλητη».

Λέει μάλιστα ότι εάν βλέψεις του ήταν η προεδρική καρέκλα, δεν θα υπέβαλλε εφτά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2018 γραπτές προτάσεις και επί των έξι σημείων του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ, «όταν η άλλη πλευρά είχε υποβάλει μία μόνο πρόταση και αφορούσε στη διατήρηση των εγγυήσεων και τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων»

«Συνεπώς δεν στέκονται οι ισχυρισμοί ότι τάχα θα επιθυμούσα να παραμείνει άλυτο το Κυπριακό για να κερδίσω την εύνοια του λαού για να επανεκλεγώ» τονίζει.

Σχετικά με την εξαγγελία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για άνοιγμα των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Η Αμμόχωστος με βάση τα ψηφίσματα 550 και 789 ήταν είναι και θα έπρεπε να υπαχθεί εδώ και δεκαετίες υπό ειδικό καθεστώς. Να επιστραφεί υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να δικαιούνται οι ιδιοκτήτες και κάτοικοι της Αμμοχώστου, να επιστρέψουν ασφαλείς υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό το πλαίσιο είναι και οι προτάσεις που υπέβαλα και διαρκώς εγείρω με κάθε ευκαιρία.

Προκειμένου να δημιουργηθεί κατάλληλο ευνοϊκό κλίμα για επανέναρξη των συνομιλιών, εισηγήθηκα ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Με τον σεβασμό του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, με τη λειτουργία του παρανόμου αεροδρομίου της Τύμπου -με βάση τους διεθνείς κανόνες- υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, με τη λειτουργία της Αμμοχώστου με εποπτεία όσον αφορά τα θέματα τελωνείων και δασμών από την ΕΕ, να επιτρέπεται στα υπό κυπριακή σημαία πλοία να προσεγγίζουν τα τουρκικά λιμάνια και όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες, επανέλαβα τις συγκλίσεις και γνωστές προτάσεις.

Συνεπώς, εάν όσοι ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού, ήθελαν μία αλλαγή του κλίματος αντί να μας εισηγούνται επαφές του λαού, ή συγκροτήματα ή χορωδίες κ.λπ. -που είναι θετικά, αλλά δεν οδηγούν πουθενά καθώς στη βάση του λαού ο αλληλοσεβασμός υπάρχει- καλό είναι να δουν αυτό που λείπει το οποίο δεν είναι άλλο από τη βούληση της Τουρκίας και των εγκαθέτων της για λύση».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.