Ντροπή! Η Μέρκελ δικαιολογεί τον νέο «Αττίλα» στην Κύπρο

Κράτησε ίσες αποστάσεις στο ζήτημα των προκλήσεων Ερντογάν, λέγοντας ανοιχτά ότι επιθυμεί καλές σχέσεις με την Άγκυρα

Μια ανάσα προτού λήξει η θητεία της στην καγκελαρία της Γερμανίας, η Ανγκελα Μέρκελ επέλεξε -όχι πρώτη φορά- να κρατήσει στάση ίσων αποστάσεων για το θέμα των Βαρωσίων, απογοητεύοντας σφόδρα Ελλάδα και Κύπρο και αντιμετωπίζοντας την κατάσταση σαν να μην αφορά ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αντί να «ραπίσει» με την τοποθέτησή της τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διχοτόμηση του νησιού, η Μέρκελ αρκέστηκε σε μια «ναι μεν αλλά» απάντηση που καταδεικνύει πως κάθε άλλο παρά η «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης είναι.

«Δεν έβλεπα και εξακολουθώ να μη βλέπω μια ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά επιθυμώ καλές σχέσεις με την Αγκυρα» τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ, που χαρακτήρισε «οπισθοδρόμηση» και «απόκλιση από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» τις τουρκικές προκλήσεις. Οπως διευκρίνισε όμως: «Δεν θα πρέπει να αποθαρρυνόμαστε από τέτοιες οπισθοδρομήσεις». Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με την «αποτυχία των διαπραγματεύσεων», εξαιτίας της τουρκικής στάσης, η Μέρκελ σημείωσε ότι είναι αρχή της να μη μιλάει για αποτυχία σε διαπραγματεύσεις.

«Εμείς πάντα υποστηρίζαμε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ήδη πετύχαμε κάποια μικρότερα βήματα. Αυτά τα βήματα γίνονται τώρα πιο δύσκολα, διότι, σχετικά με την Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος, σε απόκλιση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εστιάζει αποκλειστικά σε μια λύση δύο κρατών, κάτι το οποίο βεβαίως δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά» συνέχισε η καγκελάριος, για να καταλήξει: «Εδώ πρέπει να προσπαθήσουμε τώρα να κατευθύνουμε τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με πολλή υπομονή -και αυτό είναι δύσκολη δουλειά- στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό τώρα ήταν σίγουρα μια οπισθοδρόμηση, αλλά από τέτοιες οπισθοδρομήσεις δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε».

Ικανοποιώντας, μάλιστα, ακόμα ένα αίτημα του Τούρκου προέδρου, η Γερμανίδα καγκελάριος υπενθύμισε πως έχει ταχθεί υπέρ -και συνεχίζει να τάσσεται (γιατί όχι, άλλωστε;)- υπέρ του να αρχίσουν οι συζητήσεις για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία, επισημαίνοντας πως «έχει δοθεί ήδη εντολή στην επιτροπή να εργαστεί πάνω σε αυτό το πλαίσιο».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.