ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΣΟΓΚΙ: Η Σ. ΑΡΑΒΙΑ καταδικάζει την “ανάμιξη” της αμερικανικής Γερουσίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε απερίφραστα τα ξημερώματα της Δευτέρας τη «θέση που πήρε πρόσφατα η αμερικανική Γερουσία», εγκρίνοντας ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται «υπεύθυνος» για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τονίζοντας ότι ο φόνος αυτός δεν αντανακλά την «πολιτική» του βασιλείου, με μια ανακοίνωσή του που αναμετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, ενώ ταυτόχρονα απέρριψε κάθε «ανάμιξη» στις «υποθέσεις» της χώρας.

«Το βασίλειο (…) καταδικάζει τη θέση που εκφράστηκε πρόσφατα από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία βασίστηκε σε ανυπόστατες καταγγελίες και κατηγορίες και αποτέλεσε κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του βασιλείου, υπονομεύοντας τον περιφερειακό και διεθνή ρόλο του βασιλείου», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας.

«Το βασίλειο έχει τονίσει ήδη ότι ο φόνος του σαουδάραβα πολίτη Τζαμάλ Κασόγκι είναι ένα φρικτό έγκλημα το οποίο δεν αντανακλά ούτε την πολιτική του βασιλείου, ούτε τους θεσμούς του, και επαναβεβαιώνει ότι απορρίπτει κάθε προσπάθεια η υπόθεση αυτή να εκτραπεί από την πορεία που έχει πάρει στη δικαιοσύνη του βασιλείου», συνεχίζει το μακροσκελές αυτό κείμενο (1).

Την Πέμπτη, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα — αψηφώντας τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ — ψήφισμα με το οποίο ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν χαρακτηρίζεται «υπεύθυνος για τη δολοφονία» του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, η Γερουσία τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της στρατιωτικής βοήθειας που προσφέρουν οι ΗΠΑ στη συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ η οποία ενεπλάκη στην ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη το 2015.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως το βασίλειο «ελπίζει ότι δεν θα συρθεί σε εσωτερικούς πολιτικούς διαλόγους των ΗΠΑ» κι ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις για «τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες», που θα μπορούσαν να βλάψουν «τη σημαντική στρατηγική εταιρική (διμερή) σχέση».

Στο αμερικανικό Κογκρέσο εκφράζονται σε ολοένα υψηλότερους τόνους ανησυχίες ότι ο Τραμπ δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για τον φόνο του Κασόγκι, συνεργάτη της εφημερίδας The Washington Post. Ο Ρεπουμπλικάνος έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν σκοπεύει να διαταράξει τη στρατηγική σχέση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ριάντ.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.