ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ εδάφη στα ανατολικά του Ευφράτη

Φουντώνει το γεωπολιτικό παζάρι στη Μέση Ανατολή με την Τουρκία να δηλώνει έτοιμη να εισβάλει -για τρίτη φορά μέσα στην τελευταία διετία- στη βόρεια Συρία. Δεδηλωμένα στο στόχαστρό της είναι τώρα τα εδάφη στα ανατολικά του Ευφράτη, όπου τον έλεγχο έχει ο κουρδο-αραβικός SDF, υπό την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει επιχειρήσεις το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hürriyet.

Είχε προηγηθεί συμφωνία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Αμερικανού ομόλογού του Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή (σύμφωνα με την τουρκική προεδρία), προκειμένου να συντονιστούν ώστε να μην δημιουργηθεί κενό εξουσίας. Η Άγκυρα αναμένει την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη συριακή πόλη Μάνμπιτζ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Αύξηση των τουρκικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Μαντζίμπ

Την ίδια ώρα, αύξηση των τουρκικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Μαντζίμπ αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τουρκικά ΜΜΕ, λίγες μόλις ημέρες αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποχώρηση των στρατευμάτων τους. Η πόλη είναι υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων των ΗΠΑ, ενώ εκεί υπάρχει και αμερικανική βάση.

Την πληροφορία επιβεβαίωσαν και οι Κούρδοι της Μαντζίμπ.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός τους, Σαρφάν Νταρουίς, «λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα ώστε να αμυνθούμε, αν δεχθούμε επίθεση».

► Η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι αναβάλλει την επιχείρησή της στη Συρία έως ότου φύγουν οι αμερικανικές δυνάμεις, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει αποφασισμένος να εκτοπίσει τους Κούρδους αντάρτες από τις περιοχές κοντά στα σύνορα της Τουρκίας.

 

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.