Νέα πρόκληση Ερντογάν: Θα δώσουμε ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο στις 20 Ιουλίου από τη Βόρεια Κύπρο

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε τη Δευτέρα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του ταξιδιού του στα Κατεχόμενα. «Στις 20 Ιουλίου, θα βρισκόμαστε στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” για να παραβρεθούμε στις γιορτές της “ειρήνης και ελευθερίας”, θα πάμε με μια μεγάλη αντιπροσωπεία», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Την πρώτη μέρα του μπαϊραμιού θα είμαστε μαζί με τα αδέλφια μας, τους Τουρκοκύπριους και θα συμμετέχουμε στις εορτές της 20ης Ιουλίου. Έτσι θα δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της χώρας για την εξεύρεση των δικαιωμάτων της».

Ετοιμάζει προκλητικό σόου

Μια προκλητική φιέστα, με χαρακτήρα πολιτικό αλλά και θρησκευτικό, ετοιμάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, τα οποία θα επισκεφθεί στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής.

Η επίσκεψη Ερντογάν προκαλεί ήδη αντιδράσεις και προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία πως μπορεί να αποφασίσει να κάνει το κρίσιμο βήμα και να ανακοινώσει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, κάτι που θα τίναζε στον αέρα τόσο την «καλοκαιρινή ησυχία» όσο και την όποια προοπτική για επίλυση του Κυπριακού.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και με αφετηρία την επίσκεψη Τσαβούσογλου στα τέλη Ιουνίου, Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν περάσει από τα κατεχόμενα προετοιμάζοντας την επίσκεψη του Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκοκυπριακές πηγές, θα ακολουθήσουν και άλλοι έως τις 20 Ιουλίου, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν θα συνοδεύεται από κορυφαία στελέχη του AKP και πολλούς υπουργούς της κυβέρνησής του. Τα σημαντικότερα σημεία στο πρόγραμμά του, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, είναι η επίσκεψη στην τουρκική βάση drones στο Λευκόνοικο, η οποία πρόκειται να αναβαθμιστεί, και τα εγκαίνια των έργων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, τα οποία είχαν ξεκινήσει κατά την προηγούμενη παράνομη επίσκεψη που πραγματοποίησε εκεί.

Έδωσε στίγμα ο Τατάρ

Το στίγμα του πώς θα κινηθεί ο Ερντογάν στα κατεχόμενα το έδωσε τις τελευταίες ημέρες το ανδρείκελό του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές χάρη στην αμέριστη υποστήριξη της Άγκυρας. Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η αναβάθμιση του Λευκόνοικου σε μόνιμη βάση τουρκικών drones υπηρετεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «οι Ελληνοκύπριοι εξοπλίζονται και αγοράζουν 300 εκατ. ευρώ εξοπλισμό κάθε χρόνο» και ότι «θα πρέπει να λάβουμε κάποια στρατιωτικά μέτρα εδώ. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αεροδρόμιο για προσγείωση και απογείωση και για σκοπούς άμυνας, ώστε να μπορούν να επιβλέπουν το τι συμβαίνει στην περιοχή».

Σε ό,τι αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, το Βαρώσι, ο Τατάρ δήλωσε ότι δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και προσέθεσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα δώσει σημαντικά μηνύματα κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου. «Έχει πάψει να υπάρχει πλέον στην ημερήσια διάταξη η επιστροφή του Βαρωσίου. Άλλωστε, το Βαρώσι ανήκει στα τουρκικά βακούφια. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να παραμείνει κλειστό το μέρος εκείνο για άλλα 46 χρόνια. Το μέρος εκείνο ήταν πολύ σημαντικό τουριστικό κέντρο στο παρελθόν και τώρα έχει πολλούς επισκέπτες, παρά την πανδημία. Μετατράπηκε από τώρα στο σημαντικότερο κέντρο έλξης της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου (ψευδοκράτος)». Δεν είναι καθόλου τυχαίο, τέλος, ότι ο Τατάρ αναφέρθηκε και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας ότι αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για εξεύρεση λύσης και επανέφερε την πρόταση για μια λύση που θα βασίζεται στην ύπαρξη δύο κυρίαρχων ίσων κρατών, ουσιαστικά δηλαδή μια πρόταση διχοτόμησης. Στο ίδιο πνεύμα με τον Τατάρ, σε ό,τι αφορά τη λύση των δύο κρατών, έχουν κάνει δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες ο Τσαβούσογλου, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, αλλά και ο ίδιος ο Ερντογάν. Η απειλή να οδηγήσει ο σουλτάνος τα πράγματα σε εκτροχιασμό κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα είναι ορατή σε όλους και γι’ αυτό υπήρξε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Ερντογάν. Οι παρεμβάσεις αυτές είχαν σκοπό να χαμηλώσει τους τόνους κατά την επίσκεψη, ωστόσο εκείνος απέρριψε με ηχηρό τρόπο αυτές τις εκκλήσεις. «Εγώ δεν ακούω κανέναν, δεν δέχομαι οδηγίες από κανέναν», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και ξεκαθάρισε πως όχι μόνο δεν θα ακούσει τις συστάσεις της Ε.Ε., αλλά θα πραγματοποιήσει άμεσα σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.