BREXIT: ΑΓΓΛΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΤΑ πρόθυρα νευρικής κρίσης

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο, οι αλλαγές που αναγκαστικά θα προκύψουν απειλούν να γκρεμίσουν το χρυσό οικοδόμημα, που δεν είναι άλλο από το κορυ- φαίο –κατά πολλούς– πρωτάθλημα του κόσμου, την Πρέμιερ Λιγκ, με τα τεράστια κέρδη και τα απίθανα οικονομικά μεγέθη που το περιβάλλουν. «Η παρουσία της χώρας στην Ευρώπη έχει σαφώς περισσότερα πλεονεκτήματα, ιδίως για το ποδόσφαιρό μας. Θα πρόκειται για μεγάλο λάθος εάν κλείσουμε τα σύνορά μας και ξαναγίνουμε όπως παλιά» προειδοποιούσε εδώ και μια τριετία (όταν άρχισαν να σοβαρεύουν για τα καλά οι συζητήσεις για το Brexit) ο Ρίτσαρντ Σκάνταμορ, ο άνθρωπος που με τον σχεδιασμό και το έργο του δημιούργησε τη θαυματουργή Πρέμιερ Λιγκ και πέρασε το αγγλικό ποδόσφαιρο σε άλλα, πολύ ανώτερα επίπεδα…

Ο Σκάνταμορ συμπληρώνει φέτος μια εικοσαετία ως διευθυντής της αγγλικής λίγκας (της αντίστοιχης της ελληνικής Σούπερ Λίγκας) και η θητεία του λήγει ταυτόχρονα με τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο (τέλη Μαΐου του 2019), όταν και θα αποσυρθεί πια από την ενεργό δράση. Τα βρετανικά ΜΜΕ θεωρούν ότι εν μέσω της δίνης που θα δημιουργήσει το Brexit μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή της διαδόχου του Σκάνταμορ, της 59χρονης Σουζάνα Ντάινατζ, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Discovery. Οπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, η επιλογή της Ντάινατζ στη θέση της γενικής διευθύντριας της Πρέμιερ Λιγκ δεν ήταν τυχαία, καθώς είναι γνωστή για τις στενές σχέσεις της με σχεδόν ολόκληρο το φάσμα του πολιτικού κόσμου της Αγγλίας, φτάνοντας σε πολύ υψηλά αξιώματα. Κύρια αποστολή της είναι πλέον να περιορίσει τις συνέπειες της ευρωπαϊκής εξόδου στο αγγλικό ποδόσφαιρο, να βρει λύσεις για να αντέξει η πανάκριβη Πρέμιερ Λιγκ τους κραδασμούς που θα προκαλέσει το Brexit και παράλληλα να δημιουργήσει το πλαίσιο εκείνο μέσα από το οποίο θα μπορέσουν οι ομάδες με τα τεράστια μπάτζετ να έχουν τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με πρόταση που κατέθεσε πριν από 15 μέρες άναψε φωτιά στις ομάδες, καθώς, όπως αποκάλυψε η «Daily Mail», πρότεινε ένα μέτρο που περιορίζει τον αριθμό των ξένων παικτών των ομάδων της Πρέμιερ από 17 σε 12. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι περισσότερες ομάδες, με πρώτες και καλύτερες τις μεγάλες, όχι μόνο στην Αγγλία αλλά και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο (Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Αρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ), θα χρειαστεί να αλλάξουν εξ ολοκλήρου τον σχεδιασμό τους, αφού πλέον από τη νέα περίοδο πας μη Βρετανός ποδοσφαιριστής θα θεωρείται ξένος. Τέλος οι κοινοτικοί παίκτες…

Και αυτό ναι μεν θα βοηθήσει πολύ την ανάπτυξη των ομάδων νέων των συλλόγων καθώς και την προώθηση ταλαντούχων Αγγλων παικτών από τα φυτώριά τους, από την άλλη δε, όπως υποστηρίζουν οι πιο πολλοί, απαιτεί βάθος χρόνου και οι μεγάλες ομάδες χρειάζονται άμεσα λαμπερούς αστέρες ώστε να μπορούν να ανταγωνίζονται τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες.

Σύμφωνα με τα φετινά δεδομένα στην Πρέμιερ Λιγκ, η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι και η φιλόδοξη Τότεναμ έχουν από 17 ξένους (μαζί με τους παίκτες που μέχρι τώρα παίζουν ως κοινοτικοί). Από 16 έχουν η περσινή φιναλίστ του Champions League και πρωτοπόρος μέχρι στιγμής του πρωταθλήματος Λίβερπουλ, όπως και η Τσέλσι του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Η Αρσεναλ έχει 15, η Γιουνάιτεντ 14, η Εβερτον 13…

Σύμφωνα με τους «Times», το σχέδιο της ομοσπονδίας ήδη δεν αρέσει στους 20 συλλόγους της Πρέμιερ κι ας μην έχει τεθεί ακόμη επίσημα στο τραπέζι των όποιων διαπραγματεύσεων γίνουν. Και η μείωση, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, έχει να κάνει με το ότι σε κάθε ρόστερ (25 ποδοσφαιριστές) οι γηγενείς πρέπει να είναι περισσότεροι (13) από τους ξένους (12). Συνολικά φέτος 13 από τις 20 ομάδες που μετέχουν στο πρωτάθλημα έχουν πάνω από 12 ξένους. Μόνο η Μπέρνλι (την οποία απέκλεισε φέτος από το Europa League ο Ολυμπιακός) και η Μπόρνμουθ έχουν ως βάση τους γηγενείς ποδοσφαιριστές και όχι ξένους. Παραθέτοντας δε τα ποσοστά συμμετοχής Βρετανών και ξένων παικτών φαίνεται ότι η Τσέλσι είναι η ομάδα που χρησιμοποιεί περισσότερο ξένους παίκτες, σε ποσοστό που φτάνει το… 95%!

Αν μιλήσουμε με απόλυτους αριθμούς, το ποσοστό της μείωσης δεν είναι τραγικό. Αφού από τους 269 ξένους που αγωνίζονται φέτος στη λίγκα θα πρέπει να μείνουν οι 240. Κι αν η μείωση θεωρείται ελάχιστη από τους φιλάθλους, για τις ίδιες τις ομάδες αποτελεί πλήγμα. Πρώτον γιατί πολλές θα ήθελαν ενίσχυση από τα ξένα για να καλύψουν(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.