Η Κομισιόν απειλεί με πάγωμα κονδυλίων την Ουγγαρία – Κατηγορίες ότι δεν σέβεται το κράτος δικαίου

Η Κομισιόν και πιο συγκεκριμένα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απειλεί την Ουγγαρία για πάγωμα τον κονδυλίων αν δεν υπαναχωρήσει ως προς τον νόμο που εισάγει διακρίσεις κατά των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και δεν σεβαστεί το κράτος δικαίου.

Η επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής απείλησε την κυβέρνηση Όρμπαν ότι θα παγώσει τα κονδύλια προς την Ουγγαρία προβάλλοντας το επιχείρημα των «σοβαρών παραβιάσεων του κράτους δικαίου», όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Τους τελευταίους μήνες, η oυγγρική κυβέρνηση έχει βρεθεί στο στόχαστρο των Ευρωπαίων ηγετών για δύο λόγους:

1ον: Για το νόμο που έχει ψηφιστεί και απαγορεύει το περιεχόμενο ΛΟΑΤΚΙ στα σχολεία κάνοντας διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλοφίλων και
2ον: Για την έλλειψη διαφάνειας στην διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων από την κυβέρνηση και την απουσία εθνικών μηχανισμών ελέγχου αυτής της διαχείρισης, όπως αναφέρουν τρεις ακαδημαικοί σε σχετική έκθεσή τους.

«Αν η Ουγγαρία δεν διορθώσει αυτό το λάθος με το νόμο κατά της ομοφυλοφιλίας, η Κομισιόν θα κάνει χρήση των εξουσιών που της έχουν δοθεί ως τοποτηρητή των συνθηκών», δήλωσε δήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Χαρακτήρισε επίσης για μία ακόμη φορά «όνειδος» τον ουγγρικό νόμο που απαγορεύει την δημοσίευση περιεχομένου για την ομοφυλοφιλία προς τους ανήλικους.

Η Κομισιόν έστειλε στο τέλος του Ιουνίου ένα πρώτο σημείωμα προς τις ουγγρικές αρχές για να εκφράσει «νομικές ανησυχίες» σχετικά με το κείμενο που υιοθετήθηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο στις 15 Ιουνίου «περί προώθησης της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους», το οποίο προκάλεσε την έντονη δυσφορία των Βρυξελλών.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Κάνουμε χρήση αυτών των εξουσιών όποιο και αν είναι το κράτος μέλος που παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της Guardian, η πρόεδρος της Κομισιόν δέχεται ισχυρές πιέσεις ευρωβουλευτών που ζητούν να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος ευρωπαϊκός νόμος που συνδέει την εκταμίευση των πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με τον σεβασμό του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία.

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί τον Ορμπάν με «πάγωμα» των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τη χώρα του λόγω της κατάφωρης παραβίασης των κανόνων του κράτους δικαίου, αλλά και λόγω της διαφθοράς στην διαχείριση και δαπάνη των ευρωπαϊκών πόρων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να καταδικάσει αυτόν τον νόμο αύριο παροτρύνοντας την Κομισιόν να κινήσει νομική διαδικασία σε βάρος της Ουγγαρίας για διακρίσεις κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

«Αυτό που θέλουμε είναι να λειτουργήσει το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία, όχι επειδή έχουμε φετίχ στις κυρώσεις», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ντάνιελ Φρόιντ. «Θέλουμε βασικά την αποκατάσταση του κράτους δικαίου», προσθέτει.

Οι ευρωβουλευτές δεν προτείνουν το πάγωμα ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού. Το 2018, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έλαβε το ποσό των 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ.

«Η κυβέρνηση της Βουδαπέστης ζήτησε επιπλέον 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το ευρωπαικό ταμείο αποκατάστασης για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοιού. Εναπόκειται στην επιτροπή να αποφασίσει ποια κονδύλια της ΕΕ θα παγώσουν», έσπευσε να διευκρινίσει ο Φρόιντ.

«Δεν πρέπει να υποφέρουν από αυτό οι απλοί, θα πρέπει να τιμωρηθεί η κυβέρνηση, οπότε η επιτροπή θα πρέπει να προσδιορίσει σωστά τα κονδύλια του προϋπολογισμού», δήλωσε ο ευρωβουλευτής, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η απόφαση δεν θα είναι εύκολη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.