Πέθανε η Ραφαέλα Καρά – Η ζωή και η καριέρα της εκρηκτικής ντίβας

Την απώλεια της Ραφαέλα Καρά θρηνεί η Ιταλία. Η ντίβα, που έγινε γνωστή ευρέως ως τραγουδίστρια με το “A far l’amore comincia tu”, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Θεωρείται το πρώτο showgirl στην ασπρόμαυρη μικρή οθόνη.

Όπως έγινε γνωστό από τα ιταλικά Μέσα, η θρυλική καλλιτέχνις πέθανε στις 16.20 σήμερα, Δευτέρα 5 Ιουλίου, έπειτα από ασθένεια. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία ως παρουσιάστρια μουσικοχορευτικών εκπομπών τόσο στην πατρίδα της, την Ιταλία, όσο και στην Ισπανία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε ο χορογράφος Sergio Japino: ” Ραφαέλα μας άφησε. Πήγε σε έναν καλύτερο κόσμο, όπου ο ανθρωπισμός της, το αδιαμφισβήτητο γέλιο της και το εξαιρετικό ταλέντο της θα λάμπουν για πάντα”.

 

Αφιέρωμα του Guardian πριν από έναν χρόνο σημείωνε για την Καρά ότι έμαθε στην Ευρώπη τη χαρά του σεξ. Ό,τι ήταν οι Abba για τη Σουηδία ήταν η Καρά για την Ιταλία. Η καριέρα της διήρκεσε περίπου 60 χρόνια ενώ υπήρξε είδωλο πρεσβεύοντας τη γυναικεία απελευθέρωση στην κρεβατοκάμαρα. Τραγουδούσε “Σε θέλω” – Ti voglio και προκαλούσε επανάσταση καθώς προέτρεπε τις γυναίκες να διεκδικούν τα θέλω τους.

Για να αντιληφθεί κάποιος το πόσο πρωτοπόρα ήταν και ότι εκείνη πρώτη εξέφρασε τη σεξουαλική απελευθέρωση της γυναίκας στη μουσική, αξίζει να σημειωθεί ότι η δική της επιτυχία ήρθε πριν από το ηδονιστικό “Ι feel love” της Ντόνα Σάμερ και τον ντίσκο “ύμνο” της Σερ “Take Me Home” με σέξι αποχρώσεις. Προηγήθηκε τουλάχιστον μία δεκαετία από το “She Bop” της Σίντι Λόπερ που έκανε λόγο για αυτοϊκανοποίηση και 15 χρόνια από το Erotica της Μαντόνα. Η Καρά ενθάρρυνε τις Ευρωπαίες γυναίκες να έχουν πρωτοβουλία στο σεξ και σίγουρα αυτό στις δεκαετίες ’60 και ’70 δεν ήταν κάτι συνηθισμένο.

Η καριέρα της Καρά

Η Ραφαέλα Ρομπέρτα Πελόνι, ευρύτερα γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Ραφαέλα Καρά είχε γεννηθεί στην Μπολόνια στις 18 Ιουνίου 1943. Η πρώτη της επιτυχία ήταν το τραγούδι “Tuca Tuca”, σύνθεση του για χρόνια συνεργάτη και συντρόφου της Gianni Boncompagni. Άλλες επιτυχίες της ήταν το “Tanti Auguri” (γνωστό και με τον ισπανικό του τίτλο “Para Hacer Bien el Amor Hay que Venir al Sur”), το “A far l’amore comincia tu” (που αποτελεί και τη μοναδική της είσοδο στα βρετανικά τσαρτ υπό τον τίτλο “Do It, Do It Again”). H Καρά έχει πρωταγωνιστήσει στην ταινία Το Εξπρές του φον Ράιαν (Von Ryan’s Express) (1965) με τον Φρανκ Σινάτρα και τον Τρέβορ Χάουαρντ.

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, τo 1969-1970 γνώρισε την πραγματική τηλεοπτική επιτυχία με το σόου “Io Agata e tu” (με τους Nino Taranto και Nino Ferrer), όπου η Carrà λανσάρει ένα νέο τύπο, σύγχρονης και εκρηκτικής showgirl.

Το φθινόπωρο του ίδιου έτους βρίσκεται στο πλευρό του Corrado στο Canzonissima όπου προκαλεί σκάνδαλο με τον ακάλυπτο αφαλό της ενώ τραγουδά για τους τίτλους της εκπομπής, την επιτυχία “Ma che musica maestro”.

Την επόμενη χρονιά ξανά στο Canzonissima, λανσάρει το περίφημο “tuca” και τραγουδά το “Chissà se va”. Τη δεκαετία του 70 γίνεται γνωστή και στην Ισπανία, και η επιτυχία των τραγουδιών της κάνει την ισπανική τηλεόραση TVE να της προσφέρει δική της εκπομπή “Η ώρα Raffaella”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.