Κορονοϊός: Συναγερμός και στα νησιά Φίτζι για τη μετάλλαξη “Δέλτα”

H πανδημία του κορονοϊού έχει εξαπλωθεί πολύ στον πληθυσμό των Φίτζι παραδέχθηκαν για πρώτη φορά την Πέμπτη οι υγειονομικές αρχές του νησιωτικού αυτού κράτους του Ειρηνικού. Μάλιστα το παραλλαγμένο στέλεχος “Δέλτα” πρωτοεντοπίστηκε στα Φίτζι τον Απρίλιο.

Πάρα την εξάπλωση της πανδημίας, η κυβέρνηση απορρίπτει την επιβολή lockdown, εκτιμώντας ότι οι πολίτες δεν θα το τηρήσουν και ότι θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό. Ο υπουργός Υγείας, Τζέιμς Φογκ, ανακοίνωσε ότι στα Φίτζι καταγράφηκαν την Πέμπτη 308 νέα κρούσματα κορονοϊού, σε συνολικό πληθυσμό 930.000 ανθρώπων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από τις αρχές Απριλίου σε 2.800.

Ο Φογκ εκτίμησε ότι οι κάτοικοι της χώρας δεν είναι διατεθειμένοι να συμμορφωθούν με τυχόν περιορισμούς και πρόσθεσε ότι οι αρχές δεν έχουν τα μέσα για να τους αναγκάσουν, κυρίως όσους ζουν στις πυκνοκατοικημένες παραγκουπόλεις. «Η δύσκολη πραγματικότητα ότι οι κάτοικοι των Φίτζι που ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες –κυρίως όσοι ζουν στις παραγκουπόλεις—είναι επίσης πιο επιρρεπείς στην κοινωνικοοικονομική καταστροφή που θα προκαλούσε ένα lockdown 28 ημερών», τόνισε.

«Ακόμη και στο πλαίσιο ενός πολύ αυστηρού lockdown, πιστεύουμε ότι ο ιός θα εξακολουθούσε να κυκλοφορεί σε πολλές κοινότητες», σημείωσε ο Φογκ.

Η μετάλλαξη “Δέλτα” εντοπίστηκε από τον Απρίλιο στα Φίτζι

Έπειτα από μια χρονιά στη διάρκεια της οποίας δεν καταγράφηκαν κρούσματα του κορονοϊού στα Φίτζι, τον Απρίλιο εντοπίστηκαν οι πρώτες μολύνσεις από το πιο μεταδοτικό, παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού.

Ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να αυξάνεται και διπλασιάζεται κάθε εννέα ημέρες. «Αυτό μας δείχνει ότι υπάρχει γενικευμένη εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό», δήλωσε η υπεύθυνη της κυβέρνησης για την προστασία της υγείας Ααλίσα Σαχούκα.

«Με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, αναμένουμε άνοδο των σοβαρά ασθενών και των θανάτων», πρόσθεσε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι τα νοσοκομεία ακόμη δεν είναι γεμάτα.

Τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία των Φίτζι ήδη δέχονται μόνο ασθενείς με covid-19, ενώ έχουν δημιουργηθεί νοσοκομεία εκστρατείας για να δεχθούν ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα.

Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να επιβάλει τοπικά lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και να εμβολιάζει τους πολίτες.

Μόλις το 1% των κατοίκων των Φίτζι έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19, με τον Ερυθρό Σταυρό να αποδίδει τη βραδύτητα της εκστρατείας ανοσοποίησης στην παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αναφορικά με τα εμβόλια.

Σήμερα σε διάγγελμά του μέσω του διαδικτύου, ο πρόεδρος των Φίτζι Τζόιζι Κονρότε κάλεσε τους συμπατριώτες του να εμβολιαστούν. «Είναι μια από τις βασικότερες ελπίδες μας να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού», τόνισε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.