Εκτός ελέγχου η πανδημία στο Αφγανιστάν – Αύξηση κρουσμάτων 2.400% σε ένα μήνα

Ανησυχία προκαλεί η έξαρση της πανδημίας στο Αφγανιστάν, όπου τα κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 2.400% σε ένα μήνα, ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους και τα αποθέματα ιατρικών εφοδίων να εξαντλούνται, όπως ανακοίνωσε η Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) την Πέμπτη.

«Το Αφγανιστάν είναι σε ένα κρίσιμο σημείο στη μάχη για τον περιορισμό της Covid-19 καθώς οι κλίνες των νοσοκομείων είναι υπερπλήρεις στην πρωτεύουσα Καμπούλ και σε πολλές περιοχές», δήλωσε η Νιλάμπ Μομπάρεζ, που εκτελεί χρέη προέδρου στην πτέρυγα της Ερυθράς Ημισελήνου στο Αφγανιστάν, σε ανακοίνωση που εξεδόθη από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Η αύξηση εντείνει τις πιέσεις σε μια χώρα όπου εκατομμύρια άνθρωποι ήδη ζουν στη φτώχεια και οι υγειονομικοί πόροι είναι ελάχιστοι.

Οι υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.313 νέες μολύνσεις και αριθμός-ρεκόρ 101 θανάτων λόγω της Covid-19.

Αξιωματούχοι και ειδικοί έχουν δηλώσει ότι ο μικρός αριθμός τεστ που διενεργούνται σημαίνει ότι τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν μια δραματικά υποεκτιμημένη κατάσταση.

Το εύθραυστο υγειονομικό σύστημα του Αφγανιστάν έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.

Η βία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, με τις υπό τις ΗΠΑ ξένες δυνάμεις να αποσύρονται έως τον Σεπτέμβριο και τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των μαχητών των ταλιμπάν να έχουν εν πολλοίς περιέλθει σε τέλμα.

Μεγάλα νοσοκομεία έχουν κλείσει τις πόρτες τους σε νέους ασθενείς Covid-19 αυτή την εβδομάδα ύστερα από την μεγάλη εισροή κρουσμάτων που προκάλεσε έλλειψη κλινών και οξυγόνου.

Η IFRC προειδοποίησε ότι η έλλειψη πρόσβασης σε εμβόλια και η διστακτικότητα των πολιτών επιδεινώνουν την κατάσταση.

Πλήρως έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 0,5% των Αφγανών.

Περίπου 700.000 δόσεις του εμβολίου της κινεζικής Sinopharm έφθασαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, επιτρέποντας στις Αρχές να ξεκινήσουν τον επόμενο γύρο της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Η IFRC συνεργάζεται με τις αφγανικές Αρχές για την παροχή περισσότερων εφοδίων και προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγή ιατρικού οξυγόνου, σύμφωνα με τον Νεσεφόρ Μγκεντί, επικεφαλής της αποστολής της IFRC στο Αφγανιστάν.

«Χρειάζεται περισσότερη στήριξη προκειμένου να μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη απέναντι στον ιό, ούτως ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε χιλιάδες ζωές», δήλωσε ο Νεσεφόρ Μγκεντί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.