Πανδημία: Αυτά είναι τα “hot spot” για την εμφάνιση νέων κορονοϊών – Αποκαλυπτική μελέτη

Ερευνητές αποκάλυψαν μία λίστα με “hot spot” σε ολόκληρο τον κόσμο όπου ενδεχομένως να εμφανιστούν νέοι φονικοί κορονοϊοί, λόγω των παγκόσμιων αλλαγών στη χρήση γης από ανθρώπους και σε αυτήν τη λίστα περιλαμβάνονται η Κίνα, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Ο κατακερματισμός των δασών, η γεωργική επέκταση και η κτηνοτροφία φέρουν τους ανθρώπους σε στενότερη επαφή με νυχτερίδες (γένος: μικρορινόλοφος), οι οποίες είναι γνωστό ότι μεταφέρουν ζωονοσογόνες ασθένειες, περιλαμβανομένης και της Covid-19.

Οι συνθήκες είναι ώριμες για να μεταδοθούν ασθένειες από νυχτερίδες σε ανθρώπους, ειδικά στην Κίνα όπου η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα κρέατος οδήγησε στην επέκταση της βιομηχανικής κτηνοτροφίας μεγάλης κλίμακας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βιομηχανική κτηνοτροφία προκαλεί ανησυχία επειδή συγκεντρώνει μεγάλους πληθυσμούς ζώων γενετικά παρόμοιων και συχνά ανοσοκατασταλμένων, που είναι πολύ ευάλωτα σε εστίες νόσων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τηλεσκόπηση για να αναλύσουν τα πρότυπα χρήσης γης σε όλη την εμβέλεια των νυχτερίδων, η οποία εκτείνεται από τη Δυτική Ευρώπη έως τη Νοτιοανατολική Ασία, αν και είναι σπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ομάδα ερευνητών εντόπισε περιοχές με κατακερματισμένα δάση, οικισμούς ανθρώπων και γεωργική και ζωική παραγωγή και τις συνέκρινε με τα ενδιαιτήματα των νυχτερίδων. Αυτό τους επέτρεψε να βρουν ενδεχόμενα “hot spot” όπου ο βιότοπος ευνοεί αυτά τα είδη της νυχτερίδας στο γένος των μικρορινόλοφων και όπου οι ζωονοσογόνοι ιοί μπορούν να μεταδοθούν από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους.

“Οι αναλύσεις είχαν στόχο να εντοπίσουμε την ενδεχόμενη εμφάνιση των νέων hot spot ως απόκριση στην αύξηση σε μια από τις τρεις χαρακτηριστικές χρήσης γης”, δήλωσε η μία από τις συντάκτριες της μελέτης, Μαρία Κριστίνα Ρούλι από το Πολυτεχνείο του Μιλάνου. “Επισημαίνουμε τόσο τις περιοχές που θα μπορούσαν να είναι κατάλληλες για υπερχειλίσεις όσο και τον τύπο της αλλαγής στη χρήση γης που θα μπορούσε να προκαλέσει την ενεργοποίηση του hot spot. Ελπίζουμε αυτά τα αποτελέσματα να χρησιμεύσουν στον εντοπισμό συγκεκριμένων περιοχών στοχευμένων παρεμβάσεων οι οποίες απαιτούνται για την αύξηση της ανθεκτικότητας στη διαρροή κορονοϊού” πρόσθεσε η ίδια ερευνήτρια.

Μια μελέτη του 2017 συνέδεσε παλαιότερα τον κατακερματισμό των δασών και την καταστροφή ενδιαιτημάτων στην Αφρική με το ξέσπασμα του Έμπολα.

Ακόμη παραμένει αδιευκρίνιστη η προέλευση του SARS-CoV-2, του ιού που προκάλεσε την Covid-19, και ενδεχομένως να μην επιβεβαιωθεί επισήμως ποτέ. Μία προσφάτως αναθεωρημένη θεωρία, ότι διέρρευσε από εργαστήριο της Γουχάν στο τέλος του 2019, είναι “πιθανή”, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως δημοσιεύει η Mailonline. Η πιο δημοφιλής θεωρία των επιστημόνων είναι ότι ιός που μολύνει το συγκεκριμένο γένος νυχτερίδων κατάφερε να μεταδοθεί στους ανθρώπους. Αυτό συνέβη είτε με απευθείας επαφή του άγριου ζώου με τον άνθρωπο ή εμμέσως, μολύνοντας έναν ενδιάμεσο ξενιστή, όπως η παγκολίνη – ένα φολιδωτό θηλαστικό που συχνά συγχέεται για ερπετό. Οι νυχτερίδες του γένους των μικρορινόφιλων είναι γνωστό ότι φέρουν μια ποικιλία κορονοϊών, συμπεριλαμβανομένων στελεχών που είναι γενετικά παρόμοια με αυτά που προκαλούν Covid-19 και οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS).

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.