Οργή της Τουρκίας για το ψήφισμα – “χαστούκι” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο απειλεί με πάγωμα των επίσημων ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος σημειώνει ότι σε «σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες για την αναζωογόνηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας βάσει της προοπτικής ένταξης στην ΕΕ, δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή η σύσταση, η οποία είναι μονομερής και απέχει πολύ από την αντικειμενικότητα». Μάλιστα, αναφέρει πως «απορρίπτει» την έκθεση και αρνείται τις κατηγορίες για καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Απορρίπτει αυτή την έκθεση που συμπεριλαμβάνει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τη δομή διακυβέρνησής μας και τα πολιτικά κόμματα», σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ και τονίζει: «Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα μέλη του ΕΚ γνωρίζουν καλύτερα ότι η παύση στη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας μας δεν οφείλεται στην έλλειψη βούλησης της Τουρκίας για μεταρρύθμιση ή στην αδυναμία της να αναλάβει το κεκτημένο της ΕΕ, αλλά από το γεγονός ότι ορισμένοι κύκλοι έχουν χρησιμοποιήσει τη διαδικασία προσχώρησης ως μέσο πολιτικής κατάχρησης εναντίον της Τουρκίας, από την αρχή».

Παράλληλα, προσθέτει πως «βλέπει ως απειλή την αποτελεσματική, προσανατολισμένη προς τη λύση, ανθρωπιστική και επιχειρηματική εξωτερική πολιτική της χώρας μας».

«Επίσης αντικατοπτρίζει την εντελώς άδικη, μεροληπτική ελληνική και ελληνοκυπριακή θέση. Αυτή η προκατειλημμένη γραφή, βασίζεται σε μονόπλευρες ασυνάρτητες αρμενικές αφηγήσεις σχετικά με τα γεγονότα του 1915», συμπληρώνει στη συνέχεια η ανακοίνωση.

«Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία και θα είναι μια νίκη για όλη την Ευρώπη – και όχι μόνο. Η χώρα μας θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτόν τον στόχο με αποφασιστικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.