Ινδική μετάλλαξη: Η σύνδεση με την αύξηση κρουσμάτων και η ανθεκτικότητα απέναντι στα εμβόλια

Η Ινδία έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο στον κόσμο τον τελευταίο μήνα σε ό,τι αφορά τον αριθμό μολύνσεων από κορωνοϊό, με το Νέο Δελχί και τη Βομβάη να αντιμετωπίζουν ελλείψεις νοσοκομειακών κλινών, οξυγόνου για ασθενείς, αλλά και φαρμάκων.

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχουν μπει τα αίτια αυτού του κύματος της πανδημίας και ιδιαίτερα αν σχετίζεται η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού με την έξαρση κρουσμάτων. Η παραλλαγή αυτή της Covid-19, που ονομάζεται B.1.617, έχει αναφερθεί σε 17 χώρες, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Τι είναι η ινδική μετάλλαξη

Η παραλλαγή B.1.617 περιέχει δύο βασικές μεταλλάξεις στο εξωτερικό τμήμα «ακίδα» του ιού που προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με τον Ινδό ιολόγο Σαχίντ Τζαμίλ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η κυρίαρχη γενεαλογία της παραλλαγής Β.1.617 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περασμένο Δεκέμβριο, αν και μια προηγούμενη έκδοση είχε εντοπιστεί τον Οκτώβριο του 2020.

Στις 10 Μαΐου, ο ΠΟΥ χαρακτήρισε «παραλλαγή ανησυχίας» τη B.1.617. Παρόμοιος χαρακτηρισμός έχει δοθεί επίσης στις μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Ορισμένες αρχικές μελέτες έδειξαν ότι η ινδική μετάλλαξη μεταδίδεται πιο εύκολα.

«Υπάρχει αυξημένη μεταδοτικότητα που αποδεικνύεται από ορισμένες προκαταρκτικές μελέτες», δήλωσε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κερκάβε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ινδική μετάλλαξη για να φανεί πόση διασπορά υπάρχει.

Οδηγούν οι μεταλλάξεις την αύξηση κρουσμάτων;

Οι εργαστηριακές μελέτες σε περιορισμένο μέγεθος δείγματος υποδηλώνουν πιθανώς αυξημένη μεταδοτικότητα της ινδικής μετάλλαξης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η εικόνα είναι περίπλοκη επειδή η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή B.117 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται πίσω από την κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων σε ορισμένα μέρη της Ινδίας. Στο Νέο Δελχί, τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά το δεύτερο μισό του Μαρτίου, σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νόσων, Σουτζίτ Κούμαρ Σινγκ. Η ινδική μετάλλαξη, ωστόσο, έχει εδραιωθεί στην πολιτεία Μαχαράστρα, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό στην Ινδία.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, Κρις Μάρεϊ, δήλωσε ότι το μεγάλο μέγεθος των λοιμώξεων στην Ινδία σε σύντομο χρονικό διάστημα υποδηλώνει ότι μια «παραλλαγή διαφυγής» μπορεί να υπερνικήσει οποιαδήποτε προηγούμενη ανοσία από φυσικές λοιμώξεις σε αυτούς τους πληθυσμούς. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα δεδομένα αλληλουχίας γονιδίων σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό στην Ινδία είναι αραιά, ενώ παρατήρησε ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής.

Ο Κάρλο Φεντερίκο Πέρνο του νοσοκομείου Bambino Gesù της Ρώμης, δήλωσε ότι η ινδική παραλλαγή δεν μπορεί από μόνη της να είναι ο λόγος για την τεράστια αύξηση κρουσμάτων στην Ινδία και στάθηκε στις μεγάλες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα το προηγούμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Νάρεντα Μόντι, βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής διότι επέτρεψε να πραγματοποιηθούν μαζικές πολιτικές συγκεντρώσεις και θρησκευτικές γιορτές, που θεωρούνται εστίες υπερ-μετάδοσης του ιού.

Σταματούν τα εμβόλια την ινδική μετάλλαξη;

Ένα αισιόδοξο σημείο είναι ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι προστατευτικά, αναφέρει το Reuters. Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι προκαταρκτικά στοιχεία από εργαστηριακές μελέτες δείχνουν πως το Covaxin, ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε στην Ινδία, φαίνεται ικανό να εξουδετερώσει τη μετάλλαξη.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι συνεργάζονται με διεθνείς εταίρους, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ινδική παραλλαγή και δύο σχετικές μεταλλάξεις προκαλούν πιο σοβαρές ασθένειες ή καθιστούν τα εμβόλια που αναπτύσσονται σήμερα λιγότερο αποτελεσματικά.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι θεραπείες και τα εμβόλια μας δεν λειτουργούν. Αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κερκάβε.

Πηγή: Reuters

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.