Τις βαλίτσες τους ετοιμάζουν οι Βρετανοί – Στην «πορτοκαλί» λίστα η Ελλάδα

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις 17 Μαΐου όπου θα «ανοίξουν» τα διεθνή ταξίδια αλλά θα επιτρεπούν και οι … εναγκαλισμοί. Στην «πορτοκαλί» λίστα η Ελλάδα.

Η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, με σχεδόν 35 εκατομμύρια Βρετανούς να έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση, «στρώνει» τον δρόμο για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου με στοιχεία που δημοσίευσε χθες, εκτιμά ότι τα ενεργά κρούσματα στο σύνολο του πληθυσμού μειώθηκαν κατά 40% την τελευταία εβδομάδα, με βάση το ποσοστό θετικότητας των τεστ.

Πλέον, ένας στους 1.000 στην Αγγλία νοσεί με κορωνοϊό, αριθμός που έχει να καταγραφεί από πέρυσι το φθινόπωρο, και συγκεκριμένα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν μόλις 15 θάνατοι και στα νοσοκομεία νοσηλεύονται λιγότεροι από 1.600 ασθενείς.

Μάλιστα, 22 εκατομμύρια άνθρωποι, το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρας, μένει σε περιοχές που δεν κατέγραψαν κανένα θάνατο από κορωνοϊό τον τελευταίο μήνα.

Χθες, 3.000 άτομα στη πόλη του Λίβερπουλ διασκέδασαν σε κλαμπ χωρίς μάσκες και αποστάσεις αλλά με επίδειξη αρνητικού τεστ στην είσοδο, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος της κυβέρνησης που ανοίγει τον δρόμο των μαζικών εκδηλώσεων έως και 10.000 ατόμων.

Σήμερα μάλιστα θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο αντίστοιχη εκδήλωση.

Από 17 Μαΐου επιτρέπονται και οι …. εναγκαλισμοί

Το σχέδιό της η κυβέρνηση είχε θέσει, μεταξύ άλλων, την 17η Μαΐου ως ημερομηνία επανέναρξης των διεθνών ταξιδιών για τους Βρετανούς, και ενώ τυπικά θα επικυρωθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, ήδη θεωρείται σίγουρο το άνοιγμα των συνόρων στην ημερομηνία αυτή.

Πλέον, απομένει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση πως θα διαμορφωθούν οι λίστες των χωρών σε «πράσινες», «πορτοκαλί» και «κόκκινες» με βάση το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη».

Σύμφωνα με πηγές, η ανακοίνωση θα γίνει από τη κυβέρνηση στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ εκτιμάται ότι αρχικά οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως και η Ελλάδα, θα βρίσκονται στη «πορτοκαλί» λίστα, που θα απαιτεί καραντίνα κατά την επιστροφή και συνολικά τρία PCR τέστ.

Βέβαια επικρατεί αισιοδοξία ότι, καθώς οι λίστες θα επανεξετάζονται με βάση κρούσματα και εμβολιασμούς στις χώρες προορισμού, η «πράσινη» λίστα θα μεγαλώνει και περί τα τέλη Ιουνίου κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί για τους Βρετανούς θα είναι πιο εύκολα προσβάσιμοι, αφού κατά την επιστροφή δεν θα απαιτείται καραντίνα, αλλά ένα τεστ πριν την επιστροφή στην Αγγλία και άλλο ένα επί αγγλικού εδάφους που μπορεί να είναι ακόμα και γρήγορο δωρεάν τεστ αντιγόνου.

Από 17 Μαΐου ανοίγει η εστίαση και σε εσωτερικούς χώρους, τα ξενοδοχεία, τα σινεμά ενώ νομιμοποιείται ξανά και η αγκαλιά κάτι που είχε απαγορευτεί στην Αγγλία για πάνω από 1 χρόνο.

ΠΗΓΗ: dw.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.