Διπλό διάβημα των ΗΠΑ στην Τουρκία για το Κυπριακό: «Δεν συμφωνούμε με δύο κράτη»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν διπλό διάβημα στην Τουρκία για την Κύπρο, γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ιστοσελίδα του, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «θετική εξέλιξη και ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και πιο ισχυρές πράξεις».

Σε ό,τι αφορά την Αμερική, γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου, «πληροφορηθήκαμε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι απορρίπτει τη διχοτομική λύση των δύο κρατών, που πρότεινε η Άγκυρα -και αυτή είναι μία πολύ καλή ενέργεια».

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, την Τετάρτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Φίλιπ Ρίκερ κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον και του ανακοίνωσε επίσημα ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τη νέα θέση της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος.

Επίσης, η μόνιμη αντιπρόσωπος κ. Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, έστειλε το ίδιο μήνυμα στον πρέσβη της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Στη Νέα Υόρκη το καλοκαίρι μάλλον η επόμενη πράξη στο Κυπριακό

Στην Νέα Υόρκη φαίνεται ότι θα παιχτεί η επόμενη πράξη, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ στη διάρκεια της τρίτης ολομέλειας στην Γενεύη.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες σκοπεύει να συγκαλέσει τη νέα άτυπη σύνοδο σε 2-3 μήνες, στην προσπάθεια του να τετραγωνίσει τον κύκλο.

Το επόμενο βήμα, πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας, είναι να συγκαλέσει στο εγγύς μέλλον μια ακόμη συνάντηση 5 + 1 με στόχο να κινηθεί προς την κατεύθυνση του εντοπισμού κοινού εδάφους που θα επιτρέψει την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων.

Σ` αυτή τη νέα προσπάθεια, σύμφωνα με τον κυπριακό ALPHA, κομβικό ρόλο θα αναλάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έδειξαν ήδη τις προθέσεις τους.

Τα ξημερώματα επικυρώθηκε ο διορισμός της Βικτόρια Νούλαντ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως υφυπουργού εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις.

Η γνωστή μας από τα παλιά Αμερικανίδα αξιωματούχος, αναλαμβάνει μαζί με το χαρτοφυλάκιο της και το Κυπριακό – το οποίο η Ουάσιγκτον άρχισε να παίρνει πιο ζεστά, υποστηρίζει ο ALPHA Κύπρου.

Η επόμενη μέρα

Ο ΓΓ δεν σκοπεύει να ετοιμάσει έκτακτη έκθεση για την πενταμερή και ό,τι έχει να καταγράψει για το θέμα θα το εντάξει στην έκθεση του για την Ειρηνευτική Δύναμη το καλοκαίρι.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα λάβει την επιστολή Αναστασιάδη για τα γεγονότα και τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς τις αξιώσεις που επισήμως έθεσαν Τουρκία και οι αποσχιστές του ψευδοκράτους.

Μέσω της επιστολής θα δηλώσει έτοιμος για συμμετοχή στην επόμενη άτυπη σύνοδο – αλλά και την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης υπό έναν όρο.

Ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων είτε επί του εδάφους είτε της θαλάσσης θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του ΓΓ.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο διορισμού ειδικού αντιπροσώπου, μετά την επόμενη πενταμερή… στην Νέα Υόρκη γίνονται ήδη διάφορες σκέψεις.

Στο τραπέζι βρίσκεται το όνομα της Τζέιν Χολ Λουτ, μολονότι δύο από τα πέντε μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας -η Βρετανία και Ρωσία- εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις.

Μη αποδεκτή η λύση δύο κρατών κατέστησαν σαφές με διαβήματα προς Άγκυρα οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ με διαβήματά τους, κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι η λύση δύο κρατών που προτείνεται από την Άγκυρα και το ψευδοκράτος δεν γίνεται αποδεκτή.
CLOSE

Την Τετάρτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Φίλιπ Ρίκερ κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον και του διαβίβασε αυτό το μήνυμα.

Παρόμοιο ήταν το μήνυμα που έστειλε στον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου, η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για να επαναρχίσει τις πολιτικές συνομιλίες στο Κυπριακό.

«Ως μόνιμο μέλος του Σ.Α., οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως της δεσμευμένες προσπάθειες του ΓΓ να επιτύχει μία κυπριακής ηγεσίας συνολική διευθέτηση για να επανενώσει το νησί ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».

Ο εκπρόσωπος είπε πως οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν την περίοδο μέχρι τις επόμενες άτυπες συνομιλίες που θα φιλοξενήσουν τα Ηνωμένα Έθνη, ως χρόνο περίσκεψης.

»Ελπίζουμε και οι δύο πλευρές να επιδείξουν ανοιχτό τρόπο, ευελιξία και συμβιβασμό που είναι αναγκαία για εξεύρεση κοινού εδάφους», πρόσθεσε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.