Υπό πίεση ο Τζόνσον, εντείνεται η πολιτική κρίση στο Λονδίνο

Σοβαρή πολιτική κρίση έχει προκαλέσει στη Βρετανία η κυνική δήλωση του Μπόρις Τζόνσον «Όχι άλλα γ@μημέν@ lockdown, αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται σε ψηλούς σωρούς κατά χιλιάδες», που φέρεται να έκανε τον περασμένο Οκτώβριο. Οι Εργατικοί επιμένουν να μην πείθονται από τις διαψεύσεις της Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ το πλήγμα γίνεται μεγαλύτερο, καθώς συμπίπτει με την πτώση των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις και τη σύγκρουση που σοβεί στο εσωτερικό του κόμματος.

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι πίσω από την αποκάλυψη που έκαναν οι Times βρίσκεται ο βασικός εσωκομματικός αντίπαλος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς, που έχει απειλήσει με αποκαλύψεις, με τα βρετανικά ΜΜΕ να αναρωτιούνται αν τελικά είναι το πρόσωπο που θα δώσει τέλος στην πολιτική καριέρα του Τζόνσον, ενός από τους πλέον προκλητικούς και αμφιλεγόμενους πολιτικούς. Σύμφωνα με τους Times, ήδη από τον Σεπτέμβριο ο Μπόρις Τζόνσον τασσόταν ενάντια στα lockdown, χαρακτηρίζοντάς τα «τρέλα», εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών τους για την οικονομία.

Οι Τόρις ταυτόχρονα έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να μάθουν ποιος ήταν ο «μαρτυριάρης», που εξέθεσε τον Μπόρις Τζόνσον στην Daily Mail, που πρώτη αναφέρθηκε στην περιβόητη δήλωση. Πάντως, τα ΜΜΕ της Βρετανίας αναφέρουν ότι ήταν πολλοί οι αυτήκοοι μάρτυρες της οργισμένης δήλωσης του πρωθυπουργού, τόσο μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου όσο και οι υπάλληλοι του πρωθυπουργικού γραφείου, σημειώνοντας μάλιστα ότι την έκανε ενώ οι πόρτες ήταν ανοιχτές και δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι είπε όλα όσα του καταλογίζονται.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, ο Μπόρις Τζονσον αναμένεται σήμερα, μετά το υπουργικό συμβούλιο να διαψεύσει στην ομιλία του για μια ακόμη φορά τις καταγγελίες, ενώ θα καλέσει τους υπουργούς να δώσουν βάση στα σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και η κατάσταση της οικονομίας.

Το πράγμα πάντως δεν αναμένεται να ξεχαστεί γρήγορα, όπως θα ήθελε ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές των Συντηρητικών που αριστερά και δεξιά δηλώνουν ότι «τον έχουν ικανό να έχει πει κάτι τέτοιο», ενώ οι Εργατικοί ζητούν μια επίσημη συγγνώμη για τη δήλωση αυτή, την οποία χαρακτηρίζουν τουλάχιστον «ντροπιαστική».

Η αναπληρώτρια επικεφαλής των Εργατικών, Άντζελα Ράινερ, σημείωσε μάλιστα ότι η παρουσία του Μπόρις Τζόνσον στον πρωθυπουργικό θώκο έχει «υποβαθμίσει το αξίωμα, στο οποίο υπηρετεί με αχαλίνωτη και προκλητική συμπεριφορά».

«Ειδικά όταν έχουμε πάνω από 127.000 θανάτους επί της πρωθυπουργίας του και τώρα προσπαθούν να τους υποβαθμίσουν ή και να τους καλύψουν. Ο πρωθυπουργός οφείλει να απολογηθεί σε όλους αυτούς που έχουν χάσει κάποιον δικό τους στη διάρκεια της πανδημίας», πρόσθεσε.

Άλλωστε το σχόλιο ήταν το κερασάκι στην τούρτα των ενεργειών του Τζόνσον που έχουν προκαλέσει την αντίδραση των Βρετανών και οι οποίες μπορεί να του κοστίσουν και τις επικείμενες εκλογές. Ένα από αυτά ήταν η είδηση -που όπως δεν επιβεβαιώνουν οι Τόρις- ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός πήρε δάνειο για να ανακαινίσει το διαμέρισμά του στη Ντάουνινγκ Στριτ 11, με το ποσό να φτάνει σε πενταψήφιο νούμερο. Η ανακαίνιση εκτιμάται να έχει κοστίσει τουλάχιστον 58.000 λίρες, ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από τις 30.000 λίρες που μπορεί να δικαιολογήσει ο μέσος Βρετανός φορολογούμενος.

Το ποσό πληρώθηκε με δημόσιους πόρους, παραδέχθηκε η Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά «σύμφωνα με τον Κώδικα Συμπεριφοράς Κρατικών Αξιωματούχων».

Ο εκπρόσωπος των Συντηρητικών δεν αρνήθηκε την ύπαρξη του δανείου, μιλώντας ωστόσο γενικά για «δωρεές που γίνονται σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες της διαφάνειας».

Και οι δημοσκοπήσεις…

Στο μεταξύ, ακόμη μία δημοσκόπηση εν όψει των τοπικών εκλογών, δείχνει ότι οι Συντηρητικοί χάνουν σημαντικό μέρος της επιρροής τους, καθώς σταδιακά ξεχνιέται η επιτυχής εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos MORI (16-22 Απριλίου), οι Τόρις έπεσαν στο 40% από 45% τον Μάρτιο, ενώ οι Εργατικοί έπεσαν από 38% στο 37%.

Ενισχυμένοι κατά δύο μονάδες είναι οι Φιλελεύθεροι, από 6% σε 8%, ενώ οι Πράσινοι παραμένουν σταθεροί στο 5%.

Οι τοπικές εκλογές της 6ης Μαΐου, για δημοτικούς και περιφερειακούς άρχοντες, αλλά και για το τοπικό κοινοβούλιο της Σκοτίας αναμένεται να είναι σημαντικό τεστ τόσο για τα πολιτικά κόμματα, όσο και για το ζήτημα του σκοτσέζικου δημοψηφίσματος, που έχει επαναφέρει η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.