Κυπριακό: Τα “όχι” και τα “θέλω” της ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει της πενταμερούς

Τους άξονες της στρατηγικής που σκοπεύει ο ίδιος να ακολουθήσει, κατά τις άτυπες συνομιλίες της Γενεύης, ανέλυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς την πολιτική ηγεσία κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Η στρατηγική της ελληνοκυπριακής πλευράς χωρίζεται σε δύο πυλώνες: στον πρώτο πυλώνα είναι οι απαντήσεις που θα δοθούν στα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς αλλά και στις θέσεις των Βρετανών, στον δεύτερο πυλώνα βρίσκονται οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σύμφωνα με την ανάλυση που έχει γίνει από ελληνοκυπριακής πλευράς και η οποία στηρίζεται κυρίως στα όσα δημοσίως δηλώνονται από Τούρκους και Τουρκοκύπριους πολιτικούς υπάρχουν τα εξής δεδομένα:

Πρώτον, θα ζητηθεί αναγνώριση ύπαρξης δύο λαών στο νησί και ενδεχομένως της κυριαρχικής ισότητας, και μετά να υπεισέλθουν σε διάλογο.

Δεύτερον, θα επικαλεστούν ότι δεν είναι δυνατή λύση το μοντέλο της ομοσπονδίας, στηρίζοντας τη θέση τους στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν και τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα.

Τρίτον, θα επιδιώξουν ένα “ισότιμο διεθνές καθεστώς” και γι’ αυτό να ενημερωθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από τον Γενικό Γραμματέα.

Τέταρτον, θέλουν να συζητηθούν “νέες ιδέες” και υποστηρίζουν πως οι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να συνεχιστούν απ’ εκεί που έμειναν.

Επί των τουρκικών θέσεων αλλά και άλλων ιδεών που έχουν κυκλοφορήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ετοιμάσεις απαντήσεις. Όπως πληροφορείται η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, στη διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στην πολιτική ηγεσία πως η ομάδα νομικών έχει ετοιμάσει απαντήσεις σε αυτά που λένε οι Τούρκοι και έδωσε κάποια παραδείγματα. Μεταξύ των θεμάτων για τα οποία έχουν ετοιμαστεί απαντήσεις περιλαμβάνονται η κυριαρχική ισότητα, η χαλαρή ομοσπονδία και η πολιτική ισότητα. Επίσης, μελέτη έγινε και για τη γεφυρωτική πρόταση των Βρετανών που προβλέπει μεταφορά της κυριαρχίας στις κοινότητες. Στο θέμα των “δύο κρατών” από ελληνοκυπριακής πλευράς υπάρχουν καταγραμμένα και κάποια αρνητικά προηγούμενα τα οποία θα παρουσιάσουν στον ΓΓ ΟΗΕ.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως εξήγησε ο ΠτΔ στην πολιτική ηγεσία, πάει στη Γενεύη με στόχο να υπάρξει πρόοδος και χωρίς να θέλει να εμπλακεί σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς –η οποία λέχθηκε δημοσίως αρκετές φορές και την επανέλαβε και χθες ο ΠτΔ– είναι πως η λύση θα πρέπει να βασίζεται στα πιο κάτω:

-Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών

-Ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου

-Συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ

-Το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Ακιντζί

 

Το πλαίσιο Γκουτέρες

Στα θέλω της ελληνοκυπριακής πλευράς περιλαμβάνονται: α) η κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και η μη παρουσία στρατευμάτων, β) πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν θα συμφωνήσει στην απαίτηση των Τούρκων για λύση δύο κρατών και θα επιμείνει σε λειτουργικό και βιώσιμο κράτος. Όπως και θα επιμείνει στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Ένα άλλο κεφάλαιο το οποίο σκοπεύει ο Νίκος Αναστασιάδης να ανοίξει κατά τις συζητήσεις στη Γενεύη, είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ένα από τα ΜΟΕ που ενδεχομένως να μπει στη συζήτηση είναι η διασύνδεση του αεροδρομίου Τύμπου με το λιμάνι της Αμμοχώστου. Θέση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να μπουν και τα δύο κάτω από την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Θα ενημερωθούν για τα νομικά

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχέθηκε στους πολιτικούς ηγέτες ότι θα τους κρατεί συνεχώς ενήμερους για τα τεκταινόμενα στη Γενεύη αλλά και για τα επιχειρήματα που θα θέσει ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τους άλλους συνομιλητές του.

Πιο αναλυτικά για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, οι αρχηγοί των κομμάτων θα ενημερωθούν την ερχόμενη Τρίτη όταν θα βρίσκονται όλοι στην Ελβετία. Η πολιτική ηγεσία ζήτησε να μάθει περισσότερα στοιχεία γύρω από το θέμα της “αποκεντρωμένης ομοσπονδίας”. Κάποιοι εκ των πολιτικών ηγετών –όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε– εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο η “αποκεντρωμένη ομοσπονδία” είναι υλοποιήσιμη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχέθηκε ότι θα στείλει προς τους πολιτικούς αρχηγούς τα νομικά επιχειρήματα που έχει ετοιμάσει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Αναζήτηση κοινού εδάφους, αποφυγή αδιεξόδου

Στόχος της άτυπης πενταμερούς συνάντηση της Γενεύης είναι να διαπιστώσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εάν υπάρχει “κοινό έδαφος” προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό. Από τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται πως το “κοινό έδαφος” είναι δύσκολο να βρεθεί, πλην όμως αυτό δεν θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Και αυτό που προκύπτει τόσο από την ενημέρωση που έχουμε τόσο από τις αναφορές στο Εθνικό Συμβούλιο και από άλλες πηγές, είναι ότι η διαδικασία δεν θα οδηγηθεί σε ναυάγιο.

Καθοριστικός παράγοντας για την αποφυγή αδιεξόδου είναι και πάλι η Ευρώπη. Η Τουρκία δεν θα θέλει να οδηγηθεί η διαδικασία σε ένα ναυάγιο, καθώς τον Ιούνιο θα πάει σε ένα νέο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όπως ανέφερε και ένας εκ των πολιτικών αρχηγών κανένας δεν θέλει αδιέξοδο στη Γενεύη και ένα λογικό αποτέλεσμα θα είναι η διατήρηση της διαδικασίας ζωντανής. Ο ίδιος σημείωσε η ευρωτουρκική ατζέντα θα παίξει ρόλο με τους Ευρωπαίους να θέλουν θετική εξέλιξη τον Ιούνιο.

Εκτιμάται, από διάφορες πηγές, ότι στο τέλος της συνάντησης –ενδεχομένως νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης 29 Απριλίου– ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα προχωρήσει σε ανάγνωση ενός κοινού ανακοινωθέντος. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας το ανακοινωθέν αυτό δεν θα τύχει ουσιαστικής διαπραγμάτευσης στη διάρκεια των συναντήσεων στη Γενεύη. Κάτι που δείχνει και την προδιάθεση των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν να κρατήσουν τη διαδικασία ανοικτή, ανεξαρτήτως του τι θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων και στη Γενεύη. Και απ’ ό,τι φαίνεται θα μπουν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι.

Ένσταση Άγκυρας και Λονδίνου

Η μη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άτυπη πενταμερή της ερχόμενης εβδομάδας δεν οφείλεται μόνο στις ενστάσεις των Τούρκων. Όπως προκύπτει από τη χθεσινή ενημέρωση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, υπήρξε και άλλη χώρα που δεν ήθελε συμμετοχή της ΕΕ. Όπως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να ανέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς, η εμπλοκή στο θέμα της ΕΕ προκύπτει από ενστάσεις της Τουρκίας αλλά και της Βρετανίας. Σύμφωνα με τον ΠτΔ αμφότερες οι πλευρές έφεραν ένσταση. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των επαφών που είχαν Βρετανοί αξιωματούχοι στη Λευκωσία εμφανίζονταν να μην είναι αρνητικοί στο θέμα της συμμετοχής τη ΕΕ. Δήλωναν πως εάν όλα τα μέρη συμφωνούν τότε οι ίδιοι δεν θα φέρουν καμιά αντίθεση για συμμετοχή της ΕΕ. Αυτά λέγονταν, προφανώς εκ του ασφαλούς, αφού ήδη ήταν γνωστή η αντίθεση της τουρκικής πλευράς σε συμμετοχή της ΕΕ.

Πηγή: philenews.com, capital.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.