Ιστορική μέρα: Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ιστορική μέρα για τους Αρμένιους καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όπως είχε προαναγγείλει εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για γενοκτονία.

Έγινε, έτσι, ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία, σε μία κίνηση, πραγματικό χαστούκι, στον Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση που ανήρτησε ο Λευκός Οίκος, ο Τζο Μπάιντεν αποτίει φόρο τιμής στα εκατομμύρια νεκρών Αρμενίων πριν από 106 χρόνια. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, “κάθε χρόνο τέτοια μέρα, θυμόμαστε τις ζωές αυτών που πέθαναν στην Οθωμανική εποχή, στη γενοκτονία των Αρμενίων και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας από την 24η Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμένιων διανοούμενων και των ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές Αρχές, 1,5 εκατ. Αρμενίων απελάθηκαν,. σφαγιάστηκαν ή βάδισαν στον θάνατό τους σε μία εκστρατεία εξόντωσης. Τιμάμε τα θύματα ώστε οι φρικαλεότητες που συνέβησαν να μην χαθούν στην ιστορία. Και θυμόμαστε ώστε να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του”.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί για δεύτερη φορά τη λέξη “γενοκτονία”: “Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.