Κατέρρευσε η European Super League

Μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα το εγχείρημα της European Super League κατέρρευσε με πάταγο, με τους έξι αγγλικούς συλλόγους που είχαν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στη νέα λίγκα να αποχωρούν μετά το μπαράζ αντιδράσεων από τους φιλάθλους τους, τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου (UEFA και FIFA), ακόμα και τις ίδιες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η μία μετά την άλλη, οι βρετανικές ομάδες, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City και Tottenham ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την πρόταση για τη δημιουργία της European Super League. Είχαν προηγηθεί πολύ έντονες διαμαρτυρίες των οπαδών τους αλλά και η προειδοποίηση της βρετανικής κυβέρνησης δια στόματος Τζόνσον ότι θα μπορούσε να νομοθετήσει ώστε να εμποδίσει το εγχείρημα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις

ΑΡΣΕΝΑΛ: “Ακούσαμε εσάς και την ποδοσφαιρική κοινότητα και ως αποτέλεσμα αποφασίσαμε να αποσύρουμε την παρουσία μας από την προτεινόμενη Super League. Κάναμε ένα λάθος και απολογούμαστε γι’ αυτό”.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: “Η Λίβερπουλ επιβεβαιώνει ότι η εμπλοκή της σε προτεινόμενα πλάνα για τη δημιουργία της European Super League, έχει πλέον διακοπεί”.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: “Δεν θα συμμετάσχουμε στην European Super League”.

ΤΟΤΕΝΑΜ: “Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι επισήμως, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να αποσυρθούμε απ’ το γκρουπ που επεξεργάζεται προτάσεις για την European Super League”.

ΤΣΕΛΣΙ: “Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ξεκίνησαν οι επίσημες διαδικασίες για την αποσχώρηση από την ομάδα που αναπτύσσει τα σχέδια για την European Super League”.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ: “Η Manchester City Football Club μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έχει επίσημα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την απόσυρση από την ομάδα που αναπτύσσει τα σχέδια για την European Super League.”

Η αποδεκατισμένη Super League σε ανακοίνωση της έκανε λόγο για “πιέσεις” που υποχρέωσαν τους βρετανικούς συλλόγους να αποχωρήσουν, επιμένοντας ότι η πρόταση συμμορφώνεται με τη νομοθεσία και θα μπορούσε να υλοποιηθεί με κάποια άλλη μορφή.

“Δεδομένων των τωρινών συνθηκών”, αναφέρει η Super League, “θα εξετάσουμε τα πιο κατάλληλα βήματα για την αναμόρφωση της πρότασης, επιδιώκοντας πάντα τον στόχο μας που είναι να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη για ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα”.

Ικανοποίηση από UEFA

Την αποχώρηση των βρετανικών συλλόγων χαιρέτισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της UEFA, Aleksander Ceferin. “Δήλωσα χθες ότι είναι αξιοθαύμαστο να παραδέχεται κανείς το λάθος του και αυτές οι ομάδες έκαναν ένα μεγάλο λάθος. Αλλά επέστρεψαν τώρα και γνωρίζω ότι έχουν πολλά να προσφέρουν, όχι μόνο στις διοργανώσεις μας αλλά συνολικά στο ευρωπαϊκό παιχνίδι”, ανέφερε.

“Το σημαντικό τώρα είναι να προχωρήσουμε, να ξαναχτίσουμε την ενότητα που το παιχνίδι γνώριζε προηγουμένως και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός μαζί”, πρόσθεσε.

Εκτός και οι Atletico Madrid και Inter

Το παράδειγμα των αγγλικών συλλόγων ακολούθησαν σήμερα το μεσημέρι και οι Atletico Madrid και Inter.

“Το Δ.Σ. της Atletico Madrid σε συνάντηση του σήμερα το πρωί αποφάσισε να ανακοινώσει επίσημα στην Super League και τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη την απόφαση του να μην οριστικοποιήσει την ένταξη της ομάδας στο σχέδιο”, αναφέρει η ισπανική ομάδα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες που την οδήγησαν στην απόφαση να ενταχθεί στο εγχείρημα δεν υφίστανται πλεον.

Από την πλευρά της η ιταλική Inter επιβεβαίωσε ότι “η ομάδα δεν αποτελεί πλέον μέρος του σχεδίου για την Super League”.

Ο πρόεδρος της Juventus, Andrea Agnelli, από τους αρχιτέκτονες της European Super League, φέρεται να δήλωσε εξάλλου ότι το σχέδιο δεν θα προχωρήσει, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Super League επιβλέπεται από τον πρόεδρο της Real Madrid, Florentino Perez, ο οποίος μαζί με τα έξι βρετανικά κλαμπ είχε επίσης εξασφαλίσει τη συμμετοχή των Barcelona και Atlético Madrid από την Ισπανία και των Juventus, AC Milan και Inter Milan από την Ιταλία. Ωστόσο, το εγχείρημα θεωρείται ότι δεν θα είναι βιώσιμο χωρίς τη συμμετοχή των βρετανικών ομάδων.

Αντιδράσεις εκ των έσω

Από τους σφοδρότερους επικριτές του σχεδίου ήταν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές: ο αρχηγός της ομάδας της Liverpool, Jordan Henderson σε μήνυμα του στο Twitter ξεκαθάρισε ότι “δεν μας αρέσει [το σχέδιο] και δεν θέλουμε να συμβεί”. Ανάλογες αντιδράσεις σημειώθηκαν μεταξύ και άλλων ποδοσφαιριστών και προπονητών στους αγγλικούς συλλόγους.

Ο ιδιοκτήτης της Liverpool, John W. Henry, αναγκάστηκε να απολογηθεί σε μήνυμα του το πρωί της Τετάρτης: “Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τους υποστηρικτές και οπαδούς της Liverpool Football Club για την αναταραχή που προκάλεσα το τελευταίο 48ωρο… Μόνο εγώ είμαι υπεύθυνος για αυτή την αρνητικότητα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες”, ανέφερε.

Από την πλευρά της η Manchester United ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος Ed Woodward, βασικός υποστηρικτής του σχεδίου της Super League, θα παραιτηθεί τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα σήμερα, η γαλλική Paris Saint-Germain ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να μπει στη νέα λίγκα, με τον πρόεδρο της ομάδας, Nasser Al-Khelaifi να ξεκαθαρίζει “ότι το ποδόσφαιρο είναι για όλους”.

Οι μετοχές της Juventus βρέθηκαν νωρίτερα σήμερα να κατρακυλούν έως 12%, ενώ η Manchester United έχασε 6% στη Νέα Υόρκη χθες.

Πηγή: capital.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.