Ψυχρός πόλεμος σε εξέλιξη: Η Βρετανία στέλνει στόλο στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία ενισχύει ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις, με εντύπωση να προκαλεί πως μεγάλο μέρος του στόλου της αποτελείται από αρματαγωγά και οχηματαγωγά.

Την ίδια στιγμή δημοσίευμα των Sunday Times αποκαλύπτει πως τον Μάιο η Μεγάλη Βρετανία θα στείλει μια φρεγάτα και ένα αντιτορπιλικό στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ αν χρειαστεί θα απογειωθούν αεροσκάφη από αεροπλανοφόρο.

Η Ρωσία εγείρει «ισχυρή και άμεση» απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης, υποστήριξε το Σάββατο η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, η Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως το «ανελεύθερο, αντιδημοκρατικό αντίθετο της Δύσης καθώς επιδίδεται σε «κυβερνοεπιθέσεις, εξαγωγές όπλων, μυστικές και φανερές επιχειρήσεις άσκησης πολιτικής επιρροής, δολοφονίες, άμεσες και έμμεσες στρατιωτικές εμπλοκές».

Το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι αντιτορπιλικό τύπου 45 το οποίο φέρει αντιαεροπορικούς πυραύλους και μια ανθυποβρυχιακή φρεγάτα τύπου 23 θα διαχωριστούν από την ομάδα των πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού που είναι στη Μεσόγειο και θα κατευθυνθούν μέσω του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα τον επόμενο μήνα.

Ακόμα, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, αεροσκάφη RAF F-35B Lightning και ελικόπτερα «κυνηγοί» υποβρυχίων Merlin θα είναι έτοιμα στη ναυαρχίδα της ομάδας εργασίας, του αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth (φωτο), προκειμένου να υποστηρίξουν τα πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό να να δείξουν αλληλεγγύη μαζί με τους συμμάχους του Κιέβου και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Στη διάρκεια του τελευταίου εικοσιτετραώρου 4 ακόμα αρματαγωγά από τους Στόλους της Βαλτικής και της Βορείας Θάλασσας αποσπάστηκαν και ενώθηκαν με τα πλοία της Μαύρης Θάλασσας.

Αυτή την στιγμή υπολογίζεται πως περισσότερα από 50 πολεμικά πλοία της Ρωσίας βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να προστεθούν και άλλα.

Πέραν του πολεμικού πεδίου με φόντο την Ουκρανία, ο ψυχρός πόλεμος είναι γεγονός.

Μετά τις ΗΠΑ που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες ντόμινο λαμβάνει σε όλη την Ευρώπη η απέλαση Ρώσων διπλωματών.

Χθες η Τσεχία απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία της κατασκοπίας, ενώ είχαν προηγηθεί απελάσεις και από τη Μεγάλη Βρετανία και την Πολωνία.

Μέσα σε αυτό το τοξικό τοπίο έντονες είναι οι φωνές βουλευτών της Δούμας που ζητούν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν η Ρωσία να αποχωρήσει και από το Συμβούλιο της Ευρώπης και από τον ΟΑΣΕ.

Ως πολύ πιθανή και ενδεδειγμένη έδειξε την προοπτική εξόδου της Ρωσίας από την Κοινουβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της επιτροπής, Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι.

Όπως σημείωσε «μπορούμε να μιλήσουμε για πιθανή απόσυρση από το Συμβούλιο της Ευρώπης και από την Κοινοβουλευτική του Συνέλευση του ΟΑΣΕ.

»Μπορούμε όμως να αποχωρήσουμε μόνο από το Συμβούλιο της Ευρώπης συνολικά.

»Πιστεύω ότι η ρωσική ηγεσία θα λάβει για το ζήτημα αυτό την κατάλληλη απόφαση.

»Είναι γεγονός πως το Συμβούλιο της Ευρώπης καταρχάς χρησιμοποιείται ως ουρά του ΟΑΣΕ με σκοπό να προκαλέσει κάθε μορφής χτύπημα στη Ρωσία».

Πηγή: ΕΡΤ, Μόσχα – Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.