Η μοναξιά του κορονοϊού: Παρηγορούν ασθενείς με… το “χέρι του Θεού”

Το αποκαλούν το “χέρι του Θεού”, δύο γάντια μίας χρήσης γεμάτα ζεστό νερό, δεμένα μεταξύ τους σχεδιάζουν δύο παλάμες που κλείνουν μέσα τους το χέρι ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ δίνοντας μάχη με τον κορονοϊό.

Καθώς η μάχη είναι μοναχική, οι νοσηλευτές θέλουν να προσφέρουν παρηγοριά στους νοσηλευόμενους δημιουργώντας μία προσομοίωση ανθρώπινης επαφής και κάτι τέτοιο προσέφερε η “πατέντα” που ανακάλυψε μία νοσηλεύτρια σε νοσοκομείο του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η Λιντιάν Μέλο δυσκολευόταν να μετρήσει το οξυγόνο σε ασθενή με κορονοϊό.

Το χέρι της ασθενούς ήταν τόσο κρύο που δεν μπορούσε να λάβει τις σωστές μετρήσεις. Όταν αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να τη θερμάνει με καμία από τις εφαρμοσμένες μεθόδους, η Μέλο δημιούργησε τη… διπλή παλάμη από γάντια χειρουργικά τα οποία γέμισε με ζεστό νερό και τύλιξε με αυτά το χέρι της γυναίκας που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Σε τρία λεπτά η κυκλοφορία του αίματος βελτιώθηκε και η Μέλο μπόρεσε να μετρήσει τον κορεσμό (το επίπεδο οξυγόνου) της ασθενούς. Ωστόσο, αυτή η μικρή εφεύρεσή της όχι μόνο δεν επέφερε όφελος από ιατρικής πλευράς, αλλά η νοσηλεύτρια ανακάλυψε ότι η τεχνική με το διπλό γάντι προσέφερε συναισθηματική παρηγοριά στους ασθενείς, που είχαν στερηθεί τη φυσική επαφή. Μπροστά σε μία απελπισμένη γυναίκα που επρόκειτο να διασωληνωθεί στην εντατική και της ζήτησε να της κρατήσει το χέρι η Μέλο αναγκάστηκε να πει όχι επειδή έπρεπε να βρεθεί κοντά σε άλλους ασθενείς που νοσηλεύοντας σε σοβαρή κατάσταση την ίδια στιγμή.

Η νοσοκόμα τότε προσπάθησε να τυλίξει το χέρι της με δύο γάντια γεμάτα με ζεστό νερό. “Ηρέμησε, είπε ότι έμοιαζε σαν να της κρατούσα το χέρι. Της είπα ότι δεν ήταν δικό μου αλλά έπρεπε να το θεωρεί σαν να ήταν το “χέρι του Θεού” και εγώ ήμουν εκεί να τη βοηθήσω” είπε η νοσοκόμα στην Globo. H ασθενής ανέρρωσε και πήρε εξιτήριο, και η Λίντιαν συνέχισε να κρατά τα χέρια ασθενών με το “χέρι του Θεού”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.