Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με θρομβώσεις

Σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των θρομβώσεων διαπιστώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο. Αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί αυτή την αντίδραση», δήλωσε συγκεκριμένα ο επικεφαλής εμβολίων του EMA, Μάρκο Καβαλέρι, στην εφημερίδα Il Messaggero της Ιταλίας. Πρόσθεσε ότι «τις επόμενες ώρες, θα πούμε ότι υπάρχει σύνδεση, αλλά πρέπει να καταλάβουμε πώς συμβαίνει αυτό». Σημείωσε παράλληλα οτι «μεταξύ των εμβολιασθέντων υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις θρόμβωσης σε νέους ανθρώπους από όσες θα περιμέναμε».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων -ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες είχε υποστηρίξει οτι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων- αναμένεται να επικαιροποιήσει τις συστάσεις του σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις παρενέργειές του μέχρι τις 9 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει ότι δεν είχαν βρεθεί παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας, για ενδεχόμενη σχέση του εν λόγω εμβολίου με θρόμβους στο αίμα. Τότε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή είχε επαναλάβει τη θέση που είχε διατυπώσει στις 18 Μαρτίου: «Τα οφέλη του στην προστασία των ανθρώπων από την Covid-19, με τους κινδύνους που σχετίζονται με θάνατο και νοσηλεία, υπερτερούν ενδεχόμενων κινδύνων».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να επικαιροποιήσει τις συστάσεις του σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις παρενέργειές του μέχρι τις 9 Απριλίου, ενώ όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές η ελληνική πολιτεία θα αναμείνει την απόφαση του ΕΜΑ, την προσεχή Πέμπτη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός μέσω της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης συνεκτιμά 44 περιστατικά από ολόκληρη την Ευρώπη (σε 9,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς) και 62 παγκοσμίως. Συνεπεία αυτών των περιστατικών, αρκετές χώρες -περιλαμβανομένων Καναδά, Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας- αποφάσισαν εκ νέου να αναστείλουν προσωρινά ή να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Αντίθετα, η Αυστραλία αποφάσισε να συνεχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού της με το συγκεκριμένο σκεύασμα παρά την καταγραφή ενός ύποπτου περιστατικού θρόμβωσης στη χώρα.

Σημειώνεται πως ο αντίστοιχος αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει ακόμη το εμβόλιο, ενώ ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν για την πανδημία και κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, είχε δηλώσει προ ημερών ότι μάλλον η χώρα δεν θα το συμπεριλάβει στην εκστρατεία εμβολιασμού της.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.