Βουλγαρία-εκλογές: Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης – Νεποτισμός και διαφθορά

Οι νέοι με υψηλή μόρφωση στη Βουλγαρία ζητούν ένα πράγμα από τους πολιτικούς ενόψει των σημερινών εκλογών: να απαλλάξουν τη χώρα από τη διαφθορά και τον νεποτισμό (οικογενειοκρατία).

Μια ήσυχη μέρα στη λεωφόρο Βίτοσα στην καρδιά της Σόφιας λίγο πριν από τις σημερινές βουλευτικές εκλογές.

Αυτή η προεκλογική περίοδος είναι διαφορετική και υποτονική.

Λίγα μέλη του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού «Έξω η μαφία» έχουν συγκεντρωθεί και μεταδίδουν την εκδήλωσή τους μέσω Facebook Live.

Ο συνασπισμός αυτός συστάθηκε ως απόρροια των πολύμηνων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων πέρυσι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Στόχος του να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και να θέσει ανάχωμα σε μια τέταρτη θητεία του νυν πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Στο μεταξύ εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και στη Βουλγαρία είχε επιβληθεί νέο λοκντάουν.

Λίγο πριν από την 1η Μαρτίου είχε ανοίξει η εστίαση και το λιανικό εμπόριο παρά τις ενστάσεις ειδικών.

Ως αποτέλεσμα αυξήθηκαν εκ νέου τα κρούσματα κορωνοϊού στη Βουλγαρία.

«Έχουμε φτάσει στα όριά μας» ανέφερε πρόσφατα ο Άσπεν Μπάλτοφ, διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου επειγόντων περιστατικών της Βουλγαρίας.

Ο Μπορίσοφ προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Αν και η διαχείριση της πανδημίας από τη βουλγαρική κυβέρνηση δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχής και παρά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στις δημοσκοπήσεις προηγείται πάλι το κόμμα του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, GERB.

Πολίτες εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο ότι η βουλγαρική αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει ακόμη να παγιωθεί.

«Θα εμπιστευθώ αυτό που ξέρω, ακόμη κι αν δεν είναι το καλύτερο» λέει χαρακτηριστικά ένας άνδρας μέσης ηλικίας σε κεντρικό δρόμο της Σόφιας.

Η νεότερη γενιά όμως έχει άλλη άποψη. Όπως ο 29χρονος Ντιμίταρ Ντιμίτροφ, με μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις από το London School of Economics.

Πριν από έξι χρόνια επέστρεψε στη Βουλγαρία και τώρα είναι υποψήφιος με το κόμμα Δημοκρατική Βουλγαρία, μια φιλελεύθερη εκλογική συμμαχία με επικεφαλής τον Χρίστο Ιβάνοβ, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης υπό τον Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος παραιτήθηκε το 2015 μετά από μια αποτυχημένη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Νεποτισμός και διαφθορά

Ο Ντιμίτροφ πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μπορίσοφ είναι «διεφθαρμένη και επιβλαβής για τον δημόσιο βίο στη Βουλγαρία».

Ο νεαρός υποψήφιος βουλευτής εκπροσωπεί μια νέα γενιά Βουλγάρων με διεθνές προφίλ που θέλουν όμως να δράσουν σε τοπικό επίπεδο για το καλό της Βουλγαρίας.

Αυτό ακριβώς επιθυμούν η Ίβα Τσένκοβα και ο Ατανάς Τσέρσιεβ.

Οι δύο νεαροί επιστήμονες είναι ζευγάρι, ασχολούνται με την ψηφιακή διαχείριση και συμμετείχαν πέρυσι ενεργά στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η Ίβα σπούδασε στην Αυστρία και επέστρεψε πριν από τρία χρόνια στη Βουλγαρία.

«Σχεδόν σε κανέναν τομέα της πολιτικής δεν μπορώ να βρω κάποιον που πραγματικά κατανοεί τι κάνει», αναφέρει ο Ατανάς.

«Η γραφειοκρατία και η ανικανότητα είναι πανταχού παρούσες». Η Ίβα προσθέτει:

«Ο νεποτισμός και η διαφθορά βρίσκονται παντού κι αυτό είναι απογοητευτικό». Ταυτόχρονα όμως αυτοί είναι και οι λόγοι που τους παρακινούν να ψηφίσουν εναλλακτικά.

Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Η Βουλγαρία μαζί με την Ουγγαρία και τη Ρουμανία κατατάσσονται στην τελευταία θέση βάσει του δείκτη διαφάνειας της Διεθνούς Διαφάνειας.

Αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην ΕΕ, ενώ σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα στη θέση 111 σε σύνολο 180 χωρών.

Άλλωστε οι περυσινές διαδηλώσεις είχαν στο επίκεντρό τους την καταπολέμηση της διαφθοράς και την απομάκρυνση από το μοντέλο των πολιτικά ελεγχόμενων ΜΜΕ.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το αστικό κόμμα Δημοκρατική Βουλγαρία θα μπορούσε να λάβει από 6% έως 8%, ωστόσο παραμένει αμφίβολο αν θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Στην πραγματικότητα δεν βλέπω κανέναν πιθανό κυβερνητικό εταίρο. Αλλά εξίσου απογοητευτικός θα ήταν ένας συνασπισμός με κάποιο κόμμα του status quo» αναφέρει ο Ατανάς.

Ως status quo εννοεί τα τρία μεγάλα βουλγαρικά κόμματα, το GERB του Μπορίσοφ, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δηλαδή το διάδοχο κόμμα του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, και το Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Βουλγαρία.

Σε κάθε περίπτωση πώς μπορεί να φαντάζει η επόμενη των εκλογών; «Δεν θα είναι εύκολη. Αλλά δε θα πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς που αντίκεινται στις αρχές μας», αναφέρει ο Ντιμιτρόφ.

Η επόμενη βουλγαρική Βουλή αναμένεται πάντως κατακερματισμένη με πέντε έως οκτώ κόμματα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.