ΠΟΥ: Νέα έρευνα για τη θεωρία της διαφυγής του κορονοϊού από εργαστήριο

Μια νέα έρευνα από ειδικούς για τη θεωρία σύμφωνα με την οποία ένας ιός που διέφυγε από εργαστήριο στην Κίνα προκάλεσε την πανδημία της Covid-19, ζήτησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος ταυτόχρονα επέκρινε την έλλειψη πρόσβασης των διεθνών εμπειρογνωμόνων σε ειδικών σε ανεπεξέργαστα δεδομένα.

Μολονότι οι ειδικοί, οι οποίοι ερεύνησαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στην Κίνα την προέλευση του νέου κορονοϊού, εκτίμησαν ότι η υπόθεση μιας διαρροής από εργαστήριο είναι η λιγότερο πιθανή, «απαιτείται περαιτέρω έρευνα, πιθανότατα με νέες αποστολές με εξειδικευμένους ειδικούς, τους οποίους είμαι έτοιμος να στείλω», σημείωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ενημερώνοντας τις χώρες μέλη του ΠΟΥ για την έκθεση που δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα σήμερα.

Ο Τέντρος έκανε αυτήν τη δήλωση ακριβώς πριν από την επίσημη δημοσιοποίηση της έκθεσης των ειδικών και τη συνέντευξη Τύπου των διεθνών εμπειρογνωμόνων που πήγαν στην Κίνα τον Ιανουάριο, έναν και πλέον χρόνο μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, στην πόλη Ουχάν. Υπογράμμισε επίσης ότι οι ειδικοί ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβασή τους σε «ανεπεξέργαστα δεδομένα» κατά την παραμονή τους στην Κίνα – μια σπάνια δημόσια κριτική για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το Πεκίνο αυτήν την έρευνα. «Ελπίζω ότι οι νέες μελέτες θα βασίζονται σε ένα ευρύτερο και ταχύτερο μοίρασμα των δεδομένων», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ειδικών, Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, είπε ωστόσο ότι στην Κίνα όπως και σε άλλες χώρες, ορισμένα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να γνωστοποιηθούν, για λόγους σεβασμού στην ιδιωτική ζωή. «Αυτή η έκθεση είναι μια πολύ σημαντική αρχή, αλλά δεν είναι η τελευταία λέξη», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Η θεωρία ότι ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 διέφυγε από εργαστήριο προβλήθηκε ιδιαίτερα από την αμερικανική κυβέρνηση, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Το Πεκίνο από την πλευρά του απέρριπτε κατηγορηματικά αυτήν την πιθανότητα.

Τι υποστηρίζει ο Μάικ Πομπέο

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εκτίμησε ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων για την προέλευση της Covid-19 είναι «εμπαιγμός εναρμονισμένος με την εκστρατεία παραπληροφόρησης» που, όπως υποστηρίζει, προωθούν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους «συνεργάστηκε» με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ «για να κρύψουν τη μετάδοση (του ιού) από άνθρωπο σε άνθρωπο σε μια ΚΡΙΣΙΜΗ στιγμή», έγραψε στο Twitter ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ενοχλημένη η Κίνα

Στο μεταξύ, η Κίνα, μετά τις δηλώσεις του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εκφράζει την ενόχλησή της επειδή αυτός ζήτησε τη συνέχιση της έρευνας σχετικά με τη θεωρία σύμφωνα με την οποία ο κορονοϊός που προκαλεί την Covid-19 ενδέχεται να διέφυγε από εργαστήριο.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ομάδας των Κινέζων επιστημόνων, Λιάνγκ Γουανιάν, που συνεργάσθηκε με την αποστολή των επιστημόνων του ΠΟΥ για να ερευνήσουν στην Κίνα την προέλευση του ιού, δήλωσε ότι «δεν κατανοεί την οπτική» του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού, «διότι είναι ένας τομέας που αφορά εμάς τους επιστήμονες». Σημείωσε ότι οι Κινέζοι ερευνητές θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους ξένους συναδέλφους τους και απέφυγε να πάρει θέση σχετικά με το αίτημα του Τέντρος.

Παράλληλα, ο Λιάνγκ Γουανιάν απέκρουσε τις δηλώσεις του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα απέκρυψε στοιχεία από τη διεθνή ομάδα των επιστημόνων κατά την διάρκεια της παραμονής της στην Κίνα.

«Κινέζοι και διεθνείς ερευνητές είχαν πρόσβαση στα ίδια δεδομένα κατά τη διάρκεια της έρευνας, ωστόσο, φυσικά, βάσει του κινεζικού νόμου, ορισμένα δεδομένα δεν μπορούν να απομακρυνθούν ή να φωτογραφηθούν, αλλά όταν τα αναλύαμε από κοινού στην Γουχάν, όλοι έβλεπαν τη βάση δεδομένων, το υλικό – όλα μαζί τα κάναμε» δήλωσε ο Γουανιάν στους δημοσιογράφους και απέρριψε τις κατηγορίες για συστηματική καθυστέρηση της δημοσίευσης του κοινού πορίσματος. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «κάθε φράση, κάθε συμπέρασμα, κάθε στοιχείο» έπρεπε να επιβεβαιωθεί και από τις δύο πλευρές πριν δημοσιευθεί, βάσει της αρχής ότι «η ποιότητα προηγείται», σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επαναλαμβάνοντας, μάλιστα, τη θέση που προωθεί το Πεκίνο, ο ίδιος δήλωσε ότι «τώρα ο κόσμος πρέπει να ερευνήσει περαιτέρω για πιθανά πρώιμα κρούσματα της Covid-19 εκτός της Κίνας», κατά την επόμενη φάση της αναζήτησης της προέλευσης της πανδημίας.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.