Διώρυγα του Σουέζ: Νέα προσπάθεια ρυμούλκησης του «Ever Given»

Σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες αποκόλλησης του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων “Ever Given” που έχει προσαράξει στη Διώρυγα του Σουέζ με αποτέλεσμα να έχει αποκλείσει μια από τις βασικότερες θαλάσσιες διόδους του κόσμου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, Οσάμα Ράμπι, οι προσπάθειες αποκόλλησης του γιγάντιου πλοίου επέτρεψαν στην πρύμνη να κινηθεί και στο πηδάλιο και την προπέλα του να λειτουργούν ξανά, αλλά δεν μπορεί ο ίδιος να προβλέψει πότε θα μπορέσει να ρυμουλκηθεί το πλοίο.

Ο πρόεδρος της Αρχής δήλωσε ότι ευελπιστεί να μην χρειαστεί να καταφύγουν στην απομάκρυνση εμπορευματοκιβωτίων από το πλοίο για να μειωθεί το φορτίο του, αλλά επεσήμανε ότι οι ισχυροί άνεμοι και οι παλίρροιες δυσχεραίνουν τις προσπάθειες αποκόλλησής του.

Επίσης, είπε ότι δεν θα καταστεί δυνατό αεροσκάφη να απομακρύνουν εμπορευματοκιβώτια από το προσαραγμένο πλοίο και ότι 14 ρυμουλκά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την υψηλή παλίρροια του Σαββάτου, ενώ περισσότερα θα φτάσουν την Κυριακή εάν αποτύχει η σημερινή απόπειρα. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, “σημειώνεται πρόοδος στην όλη επιχείρηση”, την οποία πάντως χαρακτήρισε “μία περίπλοκη και καθόλου εύκολη διαδικασία”. . Οι βυθοκόροι είχαν έως χθες απομακρύνει περίπου 20.000 τόνους άμμου γύρω από την πλώρη του πλοίου, ωστόσο η επιχείρηση ρυμούλκησης του σκάφους ανεστάλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τον Ράμπι, 9.000 τόνοι θαλάσσιου έρματος έχουν αφαιρεθεί από το πλοίο ενώ σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή 321 πλοία περιμένουν να διέλθουν από τη Διώρυγα, ελπίζοντας ότι θα επιτευχθεί η διάνοιξη από τις αμέσως επόμενες ημέρες. . Το πλοίο θα πρέπει να ελεγχθεί προτού λάβει και πάλι άδεια πλεύσης μετά την αποκόλλησή του, σημείωσε ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας. Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Ραμπία, το πλοίο δεν προκάλεσε τραυματισμούς ή ρύπανση. Ενώ, επισήμανε πως αρκετές χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια, τονίζοντας ότι η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ μελετά την αξιοποίησή τους ως εναλλακτικό σχέδιο. Παράλληλα, είπε ότι το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε από αμμοθύελλα, μη δίνοντας όμως άλλες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται πως η αιγυπτιακή αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) προσπαθεί από την Τετάρτη να αποκολλήσει το σκάφος με βάρος άνω των 220.000 τόνων και μήκος ίσο με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, που έχει προσαράξει στο νότιο τμήμα της Διώρυγας, σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Σουέζ.

Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη, εξαιτίας δυνατών ανέμων σε συνδυασμό με αμμοθύελλα, όπως αρχικά έγινε γνωστό από διάφορες πηγές, και έχει προκαλέσει τεράστια συμφόρηση στη θαλάσσια δίοδο. Ο Ράμπι, ωστόσο, είπε ότι στην προσάραξη του πλοίου πιθανόν να συνετέλεσε κάποιο τεχνικό πρόβλημα ή ανθρώπινο σφάλμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.