Τουρκία: Τα τρία πρόσωπα-κλειδιά στον ανασχηματισμό που ετοιμάζει ο Ερντογάν

Είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε ανασχηματισμό. Η επιβεβαίωση, μάλιστα, ήρθε και το βράδυ της Δευτέρας από τον αντιπρόεδρο του κόμματός του, Μαχίρ Ουνάλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NTV. «Τώρα οδεύοντας προς το 2023 ο Πρόεδρός μας θα κάνει έναν ανασχηματισμό της ομάδας του», είπε χαρακτηριστικά ο Ουνάλ επιβεβαιώνοντας τη φημολογία που κυκλοφορούσε τις τελευταίες ώρες, καθώς το κλίμα είναι βαρύ λόγω της νομισματικής κρίσης που περνά η Τουρκία.

Ποια και πόσα, όμως, είναι τα πρόσωπα-κλειδιά σ’ αυτό τον ανασχηματισμό; Σύμφωνα με την τουρκική έκδοση του BBC είναι τρία και αποτελούν ή αποτέλεσαν στενούς συνεργάτες του «σουλτάνου».

Ο πρώτος είναι ο εκπρόσωπος του κόμματος του, του AKP, Ομέρ Τσελίκ που σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ έχει φροντίσει ουκ ολίγες φορές να κάνει «εμπρηστικές» δηλώσεις. «Θα μπορούσε να λάβει θέση στο υπουργικό συμβούλιο», αναφέρει το δημοσίευμα του BBC. Να θυμίσουμε πως στις 10 Μαρτίου ο κ. Τσελίκ είχε δηλώσει πως «η Eλλάδα δημιουργεί μια επιθετικότητα εναντίον της Τουρκίας με συμμαχίες τακτικής, όμως οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν πως τίποτα δεν θα τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς, και να κοιτάξουν το μέλλον με ασφάλεια αν δεν έχουν μια δίκαιη συμφωνία με την Τουρκία».

Το δεύτερο όνομα που «παίζει» πολύ δυνατά είναι αυτό του πρώην πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος μετά την ήττα στις εκλογές για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, δεν εμφανίζεται συχνά. Σημειώνεται πως ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε αποχωρήσει από την προεδρία της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για να θέσει την υποψηφιότητά του με τον Εκρέμ Ιμάμογλου να τον νικά στις εκλογές και σχεδόν να… εξαφανίζεται από το προσκήνιο.

Και το τρίτο πρόσωπο είναι αυτό που «σηκώνει» συζήτηση και σκόνη… Είναι, βέβαια, ο γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ο άλλοτε «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας αναμένεται να κάνει σε λίγες ώρες την πρώτη δημόσια εμφάνιση του μετά την παραίτησή του στο συνέδριο του κόμματος. “Ετοιμαστείτε για την υπέροχη και δυναμική επιστροφή του Αλμπαϊράκ” έγραψε, μάλιστα, η εφημερίδα Cumhuriyet, επικαλούμενη δημοσιογράφο που καλύπτει το ρεπορτάζ του κυβερνώντος κόμματος.

Το τελευταίο διάστημα, μετά την ξαφνική παραίτησή του από το υπουργείο Οικονομικών, ο Αλμπαϊράκ είχε χαθεί από τη δημοσιότητα. Αποτελούσε μυστήριο ακόμη και το αν παρέμενε ή όχι στην Τουρκία. Μάλιστα, όπως σχολιάζει η τουρκική Ahval, κάποια μέσα ενημέρωσης υπέθεταν ότι βρίσκεται στο Λονδίνο για να ξεκινήσει μια νέα ζωή, ενώ άλλα ανέφεραν ότι είχε φύγει στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την τουρκική έκδοση του BBC, λοιπόν, ο Αλμπαϊράκ θα έχει ενεργό ρόλο ξανά στη διακυβέρνηση. Το δίλημμα για τον Ερντογάν είναι αν πρέπει να του δώσει θέση στο υπουργικό συμβούλιο που εκτιμάται, όμως, ως αρνητικό «σήμα» στις αγορές ή θα του εμπιστευτεί τα ηνία της διοίκησης του κόμματος.

Όπως και να έχει, τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ώρες με τον Ερντογάν να συνηθίζει να εκπλήσσει με τις επιλογές του.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.