Τουρκία: Συμμαχία Ερντογάν – Εθνικιστών για την απαγόρευση του κουρδικού κόμματος

Κλείσιμο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP ζήτησε εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας κατηγορώντας το κόμμα ότι με τις ενέργειές του απειλεί “την αδιαίρετη ενότητα του κράτους”. Η ανακοίνωση του εισαγγελέα προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

Στο “κατηγορητήριο” ζητείται η απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας σε 687 άτομα για πέντε χρόνια ανάμεσά τους και οι Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Σιρρί Σουρέγια Οντέρ και η Περβίν Μπουλντάν. Σύμφωνα με το “κατηγορητήριο”, “το κλείσιμο του HDP αποτελεί νομική αναγκαιότητα για την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, την ειρήνη και την ασφάλεια”. Υποστηρίζεται ότι “το HDP διαδραμάτισε ενεργό ρόλο για την πρόσληψη μελών στην ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση PKK/KCK” και ότι “δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του HDP και του PKK/KCK”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αντιδρώντας στο αίτημα του εισαγγελέα για κλείσιμο του ΗDP δήλωσε πως “το Σύνταγμα αναφέρει ότι ‘τα πολιτικά κόμματα είναι απαραίτητα στοιχεία της δημοκρατίας’. Τί σημαίνει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές απόψεις, κάθε πολιτικό κόμμα το ερμηνεύει σύμφωνα με τον εαυτό του και το μοιράζεται με το κοινό. Το πολιτικό κόμμα που λαμβάνει την υποστήριξη του λαού σώζεται, τα πολιτικά κόμματα που δεν λαμβάνουν την υποστήριξη του λαού ρίχνονται στο καλάθι της ιστορίας. Επομένως εάν υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία είμαστε υποχρεωμένοι να επιτρέψουμε μια διαδικασία να ολοκληρωθεί για να τελειώσει ένα κόμμα, να κλείσει ένα κόμμα”.

Ωστόσο ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποστήριξε ότι “το HDP είναι PKK, είναι δολοφονία, είναι αυτονομισμός. Το HPD είναι μια εγκληματική οργάνωση με πολιτικό πρόσχημα, είναι καθήκον τιμής να να κλείσει για πάντα. Το κατηγορητήριο που ετοίμασε το Ανώτατο Δικαστήριο είναι η φωνή της δικαιοσύνης και του δικαίου” ισχυρίστηκε ο ακροδεξιός πολιτικός.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.